facebooktwittermail d

Kungen om granbarkborren: ”Det är fruktansvärt”

Sveriges konung talar i Värvet om intresset för skogen, problematiken med granbarkborrar och hur skogen är en viktig del i att motverka klimatkrisen.

I podden värvet berättar kung Carl XVI Gustaf att han alltid varit road av natur och skog: ”Mycket kommer det genom scouterna kan jag tänka mig, där man lärde sig ta vara på skogen, vara aktsam om det vilda och förstå innebörden av de ekologiska sammanhangen.” Arkivbild.
I podden värvet berättar kung Carl XVI Gustaf att han alltid varit road av natur och skog: ”Mycket kommer det genom scouterna kan jag tänka mig, där man lärde sig ta vara på skogen, vara aktsam om det vilda och förstå innebörden av de ekologiska sammanhangen.” Arkivbild. FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT

Den 26 april gästade kung Carl XVI Gustaf podden Värvet som drivs av Kristoffer Triumf. I podden samtalar de bland annat om pandemin och dess konsekvenser och hur det är att födas in i sin yrkesroll. Men kungen får också prata om sin kärlek till den svenska skogen och det stora problemet den står inför: Granbarkborren.

”Jag tror inte att det bara engagerar mig utan många markägare och skogsägare i Sverige. Det är många som lider under den riktigt förfärliga granbarkborren”, säger kungen i Värvet och fortsätter:

”Det har varit väldigt elakartat de här två åren och det har gått skog för mångmiljardbelopp. Ofta är det också små skogsägare som drabbas och ser sitt kapital försvinna. Det är fruktansvärt.”

I avsnittet diskuteras svårigheten i att upptäcka granbarkborren och ta död på den, problemen med fällornas kemikalier, och att det egentligen bara är kyla och eländigt väder som skulle kunna bromsa spridningen av dem.

Det nämns också att läget är ännu värre i andra länder i Europa jämfört med Sverige. Men även här är det ett väldigt avbräck i privatekonomin, menar kung Carl XVI Gustaf.

”Skogen kommer tillbaka. Det är det som är en förnybar process. Tala om cirkulärt skogsbruk. Det är helt fantastiskt!” säger kung Carl XVI Gustaf när han gästar Värvet. Arkivbild.
”Skogen kommer tillbaka. Det är det som är en förnybar process. Tala om cirkulärt skogsbruk. Det är helt fantastiskt!” säger kung Carl XVI Gustaf när han gästar Värvet. Arkivbild. FOTO: ULF PALM/ TT

Öka skogsmassan för klimatet

I podden talar också kungen om att han ser skogen som en viktig del i att motverka klimatkrisen:

”Är det någonting som är förnybart och hållbart så är det skogen med dess kretslopp som verkligen fungerar. Vi tar ner och använder den till mänsklighetens nytta och samtidigt som detta sker är det en möjlighet att bromsa klimatet.”

Under avsnittets gång låter konungen hoppfull om att det finns möjligheter att lösa klimatfrågan genom människors påhittighet och ny teknik, och då fler länder väljer att jobba tillsammans.

En lösning som kungen själv ser är att öka skogsmassan.

”Vi skulle kunna öka arealmassan och även skogsmassan i världen. Det är jag helt övertygad om går att göra, och det skulle lösa otroliga problem när det gäller klimatproblematiken.”

ATL TV: Så upptäcker du barkborrarna

Läs också:

Granbarksborren attackerar kungens skog

Stenhammars framtid på grönbete

Här är kungens planer för lantbruket