facebooktwittermail d

Kritik mot omstritt läkemedel till värphöns

Sveriges konsumenter är kritiska till planerna på att behandla värphöns med den aktiva substansen i det omdiskuterade fästingmedlet Bravecto. Substansen lagras i fågeln och går även över i ägg.

Sveriges konsumenter är kritiska till planerna på att behandla värphöns med den aktiva substansen i det omdiskuterade fästingmedlet Bravecto.
Sveriges konsumenter är kritiska till planerna på att behandla värphöns med den aktiva substansen i det omdiskuterade fästingmedlet Bravecto.

– Det är i grunden fel att kamouflera dålig djurhållning genom att ta till kemikalier. Om man kan lösa problemet genom att städa stallarna så är det bättre, både för djuren och för konsumenterna, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.

Det storsäljande fästingmedlet Bravecto, med den aktiva substansen fluralaner, lanserades 2014. Hundägare över hela världen har larmat om att Bravecto kan ge långt allvarligare biverkningar än de som nämns på bipacksedeln, och till och med orsaka dödsfall. Därför granskas medlet just nu av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Ett beslut väntas i juni.

Medlet lagras i levern

Samtidigt har EU-kommissionen fastställt gränsvärden för fluralaner i för ämnet i ägg, inälvor, muskler, fett och skinn från hönsfåglar. Enligt de djurförsök som redovisats lagras medlet framför allt i djurens lever, skinn, fettvävnad och njurar.

Fluralaner passerar även över i ägg. Först 13 dagar efter den sista behandlingen hade halterna i samtliga ägg sjunkit till så låga nivåer att de inte längre gick att bestämma, visar EMA:s sammanställning.

Bakgrunden är att tillverkaren bakom Bravecto, MSD Animal Health, är på gång med ett preparat som ska ta död på röda hönskvalster, som orsakar klåda, blodbrist och nedsatt äggproduktion hos höns.

Den aktiva substansen är fluralaner och medlet ska ges i två doser i hönsens dricksvatten med sju dagars mellanrum.

Nytt medel mot kvalster

Magnus Jeremiasson, veterinär på branschorganisationen Svenska ägg, ser positivt på att äggproducenterna kan få ett nytt medel för att få bukt med kvalstret.

– Att använda läkemedel är inte konstigt om vi har behov av det. Det är snarare ett lidande för hönsen om vi inte behandlar när det behövs. Om myndigheterna godkänner ett nytt läkemedel med karenstider och gränsvärden så har jag fullt förtroende för det, säger han.

SVA har inget rakt svar

Ylva Lindgren, biträdande statsveterinär på SVA, har inget rakt svar på frågan om det är bra att ge hönorna läkemedel i stället för att sanera stallarna.

– I allmänhet lyckas man hantera mängden genom att behandla i miljön, säger hon.

– Men om man har ett medel som är säkert för fåglarna, konsumenterna och miljön och som inte leder till resistensutveckling hos parasiterna så finns det inget ont i att behandla fåglarna.

Läs mer: Bravecto för höns på ingång mot kvalster

Läs mer: Fästingmedel granskas efter larm

PREMIUM. Så skyddar vi våra hundar mot fästingar

Läs mer: Fästingmedlen som ger mest biverkningar