Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 april 2017

  Få hundar sjuka av fästingbett

  Anaplasma och borrelia är två fruktade fästingburna sjukdomar. Många fästingar bär på sjukdomarna, men ytterst få hundar som smittas blir i själva verket sjuka. "Jag är väldigt skeptisk till medlen, inte minst eftersom jag själv är sjuksköterska och vet att de påverkar djur och natur på olika sätt", säger Lina Bengtsson i Hästveda.

   Lina och Mats Bengtsson i Hästveda har de valt att avstå från fästingmedel. På bilden med hamiltonstövaren Raska.
  Lina och Mats Bengtsson i Hästveda har de valt att avstå från fästingmedel. På bilden med hamiltonstövaren Raska. FOTO: Privat

  Ingen vet i dag hur många hundar som årligen smittas av borrelia eller anaplasma.

  Däremot vet man, bland annat genom en omfattande nationell fästingstudie på människor, att var fjärde fästing kan bära på borrelia.

  I det så kallade Sting-projektet har man samlat in över 10 000 fästingar som bitit människor och följt över 5 000 fästingbitna personer i tre månader för se hur många som blev sjuka.

  – Även om man blir biten är risken oerhört liten för att man ska få symtom som föranleder sjukvårdskontakt. Och ännu mindre för att man får en konstaterad infektion, säger Johanna Sjöwall, specialistläkare i infektionsmedicin vid Linköpings universitet.

  Visar samma tendens

  Studier på hundar visar samma tendens. Bara fem procent av alla hundar som bär på antikroppar mot borrelia, och som alltså har smittats av sjukdomen, visar symtom.

  I de allra flesta fallen är symtomen lindriga.

  ”Kronisk sjukdom eller återkommande besvär förväntas inte och dödsfall till följd av infektionen har inte setts hos hund”, skriver Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, på sin hemsida.

  – När det gäller anaplasma är det ungefär likadant, säger Lotta Gunnarsson, tillförordnad statsveterinär på SVA.

  Många ger sina hundar fästingmedel av rädsla för att de annars ska bli sjuka. Är rädslan överdriven?

  – Det har jag ingen åsikt om, säger Lotta Gunnarsson.

  ”Vet att de påverkar djur”

  Lina och Mats Bengtsson bor i Hästveda i norra Skåne. Trots att deras två hundar, en borderterrier och en stövare, används till jakt och visas mycket i skogen har de valt att avstå från fästingmedel.

  – Jag är väldigt skeptisk till medlen, inte minst eftersom jag själv är sjuksköterska och vet att de påverkar djur och natur på olika sätt, säger Lina Bengtsson.

  – Jag går i stället igenom hundarna väldigt noga, dels när de kommer hem, dels dagen efter. Så har jag gjort i många år och hittills har vi inte haft någon hund som har blivit dålig.

  RELATERAT Fästingmedlen som ger flest biverkningar

  ”Provat olika varianter”

  Bo Sköld, generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet, är också ute mycket i skog och mark med sina två wachtelhundar.

  – Förenklat så har jag ett vitt band runt hundens nacke, säger han.

  – Jag har provat olika varianter av fästingmedel men jag tycker att de vita halsbanden fungerar bäst. De innehåller säkert någon typ av otrevligt gift men jag har inte sett några biverkningar.

  RELATERAT: 22 misstänkta svenska dödsfall

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen