facebooktwittermail d

Krismöte kring snöröjningen av enskilda vägar

Under tisdagen möts Trafikverket, Riksförbundet enskilda vägar och entreprenörer för att komma fram till en lösning av snöröjningen av enskilda vägar i Västerbotten.

Trafikverket tror tyvärr inte att man ska komma fram till en lösning under tisdagens möte i Västerbotten. Arkivbild
Trafikverket tror tyvärr inte att man ska komma fram till en lösning under tisdagens möte i Västerbotten. Arkivbild FOTO: MOSTPHOTOS

Som ATL tidigare skrivit om har de hårdare kontrollerna av snöröjningen gjort att många entreprenörer väljer att inte snöröja enskilda vägar som ligger längs med deras kontrakterade väg. Detta har lett till stora problem för boende längs med de enskilda vägarna och i flera fall har det varit alldeles för dyrt för vägföreningar att åka långt bort för att bara ploga en enskild väg.

I mitten av januari tillsattes en arbetsgrupp för att lösa problemen och flera möten ska nu hållas i norr om de enskilda vägarna och hur man kan lösa snöröjningen. Under tisdagen hålls ett möte i Västerbotten, ett av de län som drabbats hårt av snöröjningskaoset.

”Det är vansinne”

Under tisdagen kommer Trafikverket, Riksförbundet enskilda vägar och entreprenörer i Västerbotten att mötas och diskutera lösningar.

– Det har ju fungerat tidigare, det är vansinne att inte de allmänna och enskilda vägarna kan plogas i anslutning till varandra, säger Mikael Näslund, regionansvarig norr på Riksförbundet Enskilda vägar till SVT Västerbotten.

Tror inte på en lösning

Men hoppet om att problemen ska lösas under tisdagen är liten. Enligt Trafikverket är mötet främst till för att reda ut vem som ansvarar för vad och hur man kan jobba ihop.

– Jag tror inte att vi kan lösa den här frågan under tisdagen, men förhoppningsvis ska parterna kunna samsas om en verklighetsbild, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till SVT.