facebooktwittermail

Kravet: Bli vegan annars demonstrerar vi på din gård

Förra lördagen blev en lantbrukare uppringd av en ung man. Han krävde att hon skulle konvertera till veganismen och släppa lös sina djur. Om lantbrukaren inte gjorde som han sa skulle ett hundratal personer komma och demonstrera på hennes gård.

- Jag blev arg och sa att jag inte accepterar hot och att de inte har någon rätt att vara på min gård. Däremot sa jag att de var välkomna att stå på vägen utanför gården och demonstrera hur mycket de ville, berättar lantbrukaren som bor i Uppsala län men som vill vara anonym med hänsyn till sina barn och make.

Det var på kvällen förra lördagen som det ringde på den yngste sonens mobiltelefon, men pojken svarade inte. Strax därefter ringde det på familjens hemtelefon. En ung man presenterade sig som Jonas Pettersson från Grön ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund. Han krävde att lantbrukaren skulle konvertera och bli vegan och att hon skulle släppa sina köttdjur fria. Om hon inte gjorde det skulle ett hundratal personer komma till gården inom en vecka och demonstrera.

Fick ett nytt samtal

I onsdags ringde det igen. En ung man bad då om ursäkt i fall kvinnan och hennes familj upplevt att de blivit otrevligt bemötta, och att man ville vara vän med familjen. Lantbrukaren upprepade att hon inte accepterar olaga hot, särskilt inte mot sina barn, och sa att hon polisanmält hoten.

Efter en viss ordväxling blev den unge mannen arg. Han sa att "du är en ond människa som misshandlar djur och att vi tänker demonstrera utanför din gård i morgon bitti klockan 04.00", berättar lantbrukaren.

Några demonstranter dök inte upp och några fler samtal har lantbrukaren heller inte fått. Varför just hon har blivit hotad har hon svårt att förstå, särskilt som hon i första hand har djur för att hålla markerna öppna och gynna den biologiska mångfalden.

- Kanske beror det på att jag är förtroendevald i LRF och pratat i radion om glyfosat. De kanske har gett sig på mig eftersom jag är medialt intressant, säger lantbrukaren.

Känner inte till mannen

- Jag hörde om en demonstration utanför ett slakteri härom veckan men den fick ingen medial uppmärksamhet. Det kanske var därför de gav sig på mig - att jag ska bli arg och gå ut i medierna, säger lantbrukaren som i veckan haft kontakt med Grön ungdom.

Grön ungdom uppger att det inte finns någon medlem som heter Jonas Pettersson i Uppsalatrakten och att man nu ska polisanmäla händelsen.

- Vi har varit i kontakt med Grön ungdom i Uppsala och kollat namnet i vårt medlemsregister. Vi har ingen anledning att tro att det är en våra medlemmar som gjort det här, säger Axel Hallberg, Grön ungdoms språkrör.

Har ni fått rapporter om att denna person skulle ha gjort liknande hot mot andra lantbrukare?

- Vi fick en liknande rapport från en biodlare i somras och bedömde att det var en enskild busringning som gjorts i vårt namn. Men i och med den senaste händelsen tar vi frågan på stort allvar.

Vad gör ni nu?

- Vi tänker gå ut med information till lantbrukare i Uppsalaregionen om att vi inte ligger bakom aktionen. Vi kommer också polisanmäla den senaste händelsen.

Inte den första som hotats

Enligt lantbrukaren som hotades har hon även haft kontakt med Miljöpartiet i Uppsala som på sin hemsida har tagit avstånd från de metoder som lantbrukaren utsatts för.

- Men jag är ju inte den första som har fått ta emot hot. Detta har pågått länge. Det måste bli ett slut på detta, säger lantbrukaren som tycker att frågan om hot och förutsättningarna för att kunna bedriva djurhållning måste lyftas av alla politiska partier.

Hur lever du nu på din gård, och vad gör polisen?

- Man går ju på tå och tittar över axeln. Men jag har ett stort nätverk och många goa grannar som ställer upp. De har lovat att komma om jag behöver hjälp och jägarna här omkring håller extra koll. Polisen har sagt att jag kan ringa 112 - de kommer direkt om jag får påhälsning. I övrigt har de väl inte haft tid att utreda vilka som ligger bakom hoten. Mitt fall är nog inte högprioriterat.

LÄS OCKSÅ: Vågar inte kräva ersättning för sabotage

LÄS ÄVEN: Så långa straff fick aktivisterna