facebooktwittermail d

Kraftig sänkning av Arlas mjölkpris

Tufft marknadsläge gör att Arla chocksänker ersättningen till sina medlemmar. 

Arlas anläggning i Kallhäll i Stockholm.
Arla sänker mjölkpriset rejält i april. FOTO: BETTINA BÄCK

Mjölkpriset sänks med 57,2 öre per kilo mjölk i april. Det meddelar mejerijätten på fredagen. 

Priset sänks lika mycket för ekologisk och konventionellt producerad mjölk. Det nya a contopriset för konventionell mjölk blir 481,2 öre per kilo, ekomjölken backar till 532,4 öre. 

Det innebär att priset är tillbaka på nivåer för ett år sedan. 

Det råder fortsatt ett överskott på mjölk, efterfrågan är låg både på de internationella mejerimarknaderna men också i detaljhandeln, menar Arla. 

Arla har sänkt mjölkpriset under hela 2023, men detta är den kraftigaste försämringen på lång tid. 

Kai Gyllström, VD för Arla Sverige som på fredagen gjorde sin sista dag i tjänsten, vädjar nu till hushållen att välja svenska mejeriprodukter:

”Annars finns en risk att jakten efter den billigaste matkassen leder till att svenska gårdar tvingas lägga ner. Vill vi ha svensk mat på borden även i framtiden är det viktigt att bönderna kan få ersättning för sina kostnader som alltjämt är höga”, säger han i ett pressmeddelande. 

Mer pulver och comeback för Bonde i butik 

Arla hanterar sitt överskott på färskmjölk med att tillverka mer mjölkpulver i anläggningarna i Visby och Vimmerby, och även genom att lagra mer ost. 

- Vi har bra verktyg för att hantera och sälja våra ägares mjölk under sådana här svängningar, säger Arlas presschef Max Wallenberg.  

Arla ska också återuppliva sitt koncept Bonde i butik, där frivilliga Arlamedlemmar får berätta om sin produktion för konsumenter på butiksgolvet. 

- Flera av våra ägare efterlyser att det här ska komma igång. Det är viktigt att man tydliggör att de val som görs i butiken har stor betydelse. 

Mjölkpriset har backat hela året, sänker dagligvaruhandeln sina slutpriser tillräckligt snabbt? 

- Eftersom vi sänker priset till bönderna för att vi ska ha råd att betala, så behöver naturligtvis priset i butikerna hänga med. Det kommer fler signaler om att det är på gång.  Samtidigt tycker vi att bra mat ska få kosta. Vi tror inte att priserna kommer ner till nivån innan inflationen slog till, säger Max Wallenberg. 

Ni varslade personal på Falbygdens Ost nyligen, blir det fler personalneddragningar framöver?

– Det är omöjligt att säga. Det är jättetuffa ekonomiska tider men samtidigt ska vi få så bra betalt för mjölken som möjligt och då behövs våra medarbetare. Men i det här läget kan man aldrig säga aldrig.

Mjölkkor på sommarbete i Sverige.
Det stora fokus som finns på lågpris i butik slår mot svenskt lantbruk, menar Arla. FOTO: CECILIA PERSSON

Läs mer:

Arla kortar omställning till konventionell mjölk

Arla slutar klimatkompensera mjölk

Tysk mjölk märks med typ av djurhållning