facebooktwittermail d

Korkpatronen blev landets rikaste man

Américo Amorim, vars företag tillverkar en tredjedel av världens alla vinkorkar, är död.

Nyskördad korkbark på tork i sydportugisiska Algarve. Torkningen varar ungefär ett år.
Nyskördad korkbark på tork i sydportugisiska Algarve. Torkningen varar ungefär ett år. FOTO: CARSTEN NIEHAUS

Efter en längre tids sjukdom avled Américo Amorim vid 84 års ålder på torsdagsmorgonen i sitt hem i Lissabon. Med en förmögenhet på runt 40 miljarder kronor var han Portugals rikaste man - en förmögenhet som han byggde upp genom att inse potentialen i en naturprodukt som få andra trodde på.

Barken skördas med omsorg

Får man tro Disneys Tjuren Ferdinand växer vinkorkar ungefär som ekollon på de korkekar under vilka den pacifistiske tjuren avnjöt blommornas doft. Riktigt så enkelt är det inte utanför sagornas värld. Där skördas korken genom att barken skärs bort i stora sjok från korkekens nedre del - en process som är hållbar om det görs på rätt sätt, i intervaller om minst nio år. Korkekar kan leva i över 300 år och erbjuder både levnadsmiljö åt flera hotade djurarter och motverkar ökenspridning.

Américo Amorim kom från en familj som hade skördat kork för portvin i norra Portugal sedan 1870. Tillsammans med sina bröder skapade han företaget Corticeira Amorim, som kom att gå från ett litet hantverksföretag till en världsomfattande koncern som bland annat kom att köpa upp svenska Wicanders.

Plastkorkar konkurrerade

När de första plastkorkarna började dyka upp till vinflaskor på 1990-talet var det många av hans konkurrenter som såg det som omöjligt att på sikt konkurrera med den billiga och pålitliga plasten. Américo Amorim tänkte tvärtom, och passade på att köpa upp de stora spanska korktillverkarna, som på den tiden var marknadsledande.

Satsningen har lönat sig: i dag står Américo Amorim för 35 procent av världens alla vinkorkar, och användningsområden för kork bara växer. Kork används i dag bland annat som miljövänligt isolermaterial, som fotsulor i skor, i golv - men också i bland annat laserskrivare och träblåsinstrument. Det är framför allt de nya användningsområdena som har gjort att Corticeira Amorim har kunnat rapportera ökad vinst sex år i rad, skriver El País.

LÄS MER: Forskningsplattform söker nya material för skogsråvara

LÄS MER: Fler än 60 döda i portugisisk skogsbrand

LÄS MER: Australiens rikaste kvinna köper jättefarm