facebooktwittermail d

Allt fler kommuner erbjuder betesmark

Allt fler kommuner hakar nu på trenden med att upplåta kommunala marker och ytor till bete och foder.

Flera kommuner börjar nu upplåta kommunala marker och grönytor till foder och beten för både hästar och nöt.
Flera kommuner börjar nu upplåta kommunala marker och grönytor till foder och beten för både hästar och nöt.

Staffanstorps kommun har beslutat att lantbrukare får möjlighet att skörda gräs på kommunens marker.

- Vi har blivit nedringda från lantbrukare sedan medierna rapporterat om djurfoderbristen. Då kom kommunalrådet på att vi kunde göra våra marker tillgängliga, säger Karolina Gnosspelius, plan- och exploateringschef i Staffanstorps kommun till Lokaltidningen Hässleholm.

I dag inventeras de marker som kan bli aktuella, främst rör det marker som ligger i träda, platser där man inte har börjat bygga än och ytor som inte är utarrenderade.

Sjöbo beslutade i går om att erbjuda kommunal mark till foder.

- Vi kommer att kunna erbjuda ungefär 0,7 till 2,5 hektar, ytor som vi normalt sätt inte slår. Men lantbrukarna själva får ta ansvar för om skörden håller tillräckligt bra foderkvalitet, säger Åsa Löfgren på Sjöbo kommun till Lokaltidningen.

Ser över grönområden

Även Vimmerby öppnar för att låta kommunala grönområden bli betesmark.

- Samhällsbyggnadsavdelningen ska se över vilka markområden som kan vara möjliga, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) som tagit initiativ till att försöka bistå lantbrukare i kommunen med beten, skriver Vimmerby Tidning.

Både Kalmar och Mörbylånga kommun erbjuder mark till behövande bönder. I Kalmar kommunen tar betalt, 500 kronor per hektar, och lantbrukarna får anmäla sitt intresse på kommunens hemsida, enligt SVT Småland.

Först till kvarn

I jämtländska Krokom erbjuds lantbrukarna att slå kommunala marker.

– Det handlar om 10-15 hektar. Vi hoppas att det kan bli en hjälp för några. Alla är välkomna att höra av sig och det är först till kvarn som gäller, säger Josef Åstrand på plan- och fastighetsavdelningen i Krokoms kommun.

I Båstad är bristen på grovfoder akut och betena börjar ta slut i kommunen. Enligt SVT Skåne har flera lantbrukare och djurägare hört av sig till kommun och vädjat om hjälp.

Det har fått Båstads kommun att besluta om beten för hästar och lantbruksdjur på kommunens ängar och i diken.

– Den kommunala marken som vanligtvis klipps kommer också att erbjudas till djurägare så att där kan betas i stället. Vi har börjat ringa olika markägare för att se om de kan erbjuda sin mark till betande djur, säger Johan Mårtensson, naturvårdschef, till SVT.

Bara en yta per lantbrukare

I Västerås har kommunen gått ut med beskedet att lantbrukare får skörda gräs på ett antal grönytor i staden och som annars skulle putsas ner. Beslutet togs efter en fråga från en kommuninvånare. Det handlar om cirka tio hektar fördelat på fem-sex olika ytor.

”För att gräset ska räcka till så många som möjligt får man bara paxa en yta”, skriver Västerås kommun på sin hemsida.

Erbjudandet är dock villkorat, bland annat måste den som skördar garantera att fodret inte säljs vidare utan bara används till egna djur. Och kommunen varnar för att det kan finnas stenar och skräp som burkar, plast och annat på ytorna.

Sollefteå förmedlar tips

I Sollefteå har kommunen tagit på sig rollen som något av en samordnare. Via ett upprop ”Hjälp oss hjälpa djuren” ordnar kommunen förmedling mellan den som har åkermark över och som annars inte slås och djurägare som är i behov av foder.

Även Mörbylånga kommun erbjuder vissa området för slåtter. Det handlar om områden i Runsbäck, Mörbylånga och Färjestaden. Först till kvarn gäller där.

LÄS OCKSÅ: Ryttare jagades av björn i flera kilometer

LÄS OCKSÅ: Torkan kan slå hårt mot unga lantbrukare