facebooktwittermail

Klimatsmart fiskmat med potatis och mjölmask

Potatisskal blir mat för mjölmaskar som sedan blir fiskfoder. Det är Icas vision när matkedjan nu utvecklar ett nytt system för klimatsmartare fiskfoder.

Den 1 juli blir det tillåtet att använda protein från insekter till fiskfoder inom EU. Den här förändringen planerar Ica att utnyttja. Matkedjan vill använda svinn som uppstår när företaget packar potatis och skicka till företaget Nutrient som föder upp mjölmaskar. Mjölmasken ska i sin tur bli fiskfoder till den röding som säljs i Icas fiskdiskar.

Bli mer innovativa

”Det här är ett väldigt bra exempel på hur vi inom livsmedelskedjan kan vinna på att samarbeta. För att lösa de klimat- och miljöutmaningar vi står inför måste vi bli mer innovativa och öka samverkan”, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige i ett pressmeddelande.

När produktionen kommit i gång räknar Ica med att åtta ton potatis blir mjölmaskmat varje månad. Nu börjar också arbetet med att ta fram ett klimatsmartare fiskfoder med proteinmjöl på mjölmask. Icas röding säljs redan i dag, men tanken är att det nya insektsproteinet helt eller delvis ska ersätta fiskmjöl i fodret som rödingarna får. Mjölmaskarna är rika på de fleromättade fetterna omega 3 och 6 och att använda insektsprotein i fodret minskar också miljöbelastningen på haven.

Hållbart och attraktivt

”Insektsproduktion är ett område där det händer väldigt mycket och eftersom det är ett klimatvänligt sätt att producera protein är det intressant för oss. Här har vi tillsammans med Nutrient hittat en möjlighet att använda insekterna på ett sätt som både är hållbart och attraktivt för kunderna, säger Louise Nilsson, teamchef EMV Innovation på Ica.

LÄS MER: Danmark satsar 19 miljoner kronor på insektsproduktion

LÄS MER: Första insektsfarmen på gång