Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 september 2016

  Första insektsfarmen igång

  Nu är Danmarks första insektsfarm startat sin produktion. Mjölmaskar ska bli människo- eller djurföda men än är det långt kvar innan produkterna är redo att kommersialiseras skriver Landbrugsavisen.

   Framtidens proteinföda. Det tror danska Dorte Svenstrup om mjölmaskar och som nu startat Danmarks första insektsfarm på släktgården.
  Framtidens proteinföda. Det tror danska Dorte Svenstrup om mjölmaskar och som nu startat Danmarks första insektsfarm på släktgården. FOTO: Mostphotos

  Bakom satsningen står bland annat Dorte Svenstrup. Hon stod plötsligt med tomma byggnader på släktgården Heimdal på 270 hektar och letade efter något att använda byggnaderna till. Den blivande kompanjonen Jörgen Hansen föreslog uppfödning av mjölmaskar.

  – Vi räknar inte djurenheter här. Vi räknar i kilo, säger Dorte Svenstrup till Landbrugsavisen.

  Nu har produktionen kommit i gång, 200 kilo mjölmaskar hålls i tempererade lokaler och utfodras med kasserade grönsaker och ekologiskt kli.

  Än så länge är det långt kvar innan farmen kan leverera och sälja sin produkt kommersiellt.

  – Vi rör oss på okänd mark och det finns en hel del utmaningar men vi vet att det finns en stor och intressant marknad för insekter där ute, säger Dorte Svenstrup.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen