facebooktwittermail d

Kejsarsnitt gjorde att kalvar och ko klarade sig

Kalvningen kom inte i gång och det slutade med kejsarsnitt. Ut kom två friska kalvar och en ko som klarade sig bra. Lantbrukaren Jenny Töllborg hyllar sin veterinär – och tycker att alla borde kunna göra ingreppet.

För några dagar sedan var det dags för ännu en kalvning på Lillegården i Marks kommun.

I år väntas totalt 58 kalvningar, men denna förlossning blev något speciellt.

Kon i fråga visade tecken på att kalvningen var på gång ställdes i kalvningsbox. Men efter några timmar när hon var öppen utan att det kom några krystvärkar insåg Jenny Töllborg att kalven låg med rumpan först.

Hon ringde veterinären som kom inom 40 minuter. Försöket att vända kalven misslyckades så då beslutade de att göra akut kejsarsnitt.

– Det kändes självklart. Jag har varit med om det en gång förr. Då klarade sig kalven. Jag visste att det kunde rädda liv, säger Jenny Töllborg som har 350 nötkreatur på gården.

Nyfödda kalvarna ligger i halmen medan mamman får sitt snitt ihopsytt ute i kalvningsboxen på gården.
Nyfödda kalvarna ligger i halmen medan mamman får sitt snitt ihopsytt ute i kalvningsboxen på gården. FOTO: PRIVAT

Bonusson hjälpte till och en bonuskalv kom ut

Så fort veterinären kom fram började Jenny Töllborg raka pälsen där snittet skulle läggas. Därefter tog det tre timmar tills dess att båda kalvarna hade kommit ut och snittet sytts ihop.

– Kon får ju absolut inte lägga sig ner under tiden när man gör kejsarsnittet. Men hon var så lugn och duktig. Den första kalven kom ut och mådde jättebra och det var inget problem att få i gång den, berättar Jenny Töllborg.

Sedan kom överraskningen när de insåg att ännu en kalv låg i livmodern, en tjurkalv som var större än sin syster. Också den mådde bra när den kom ut.

Jenny Töllborg berömmer både sin veterinär från Stordjursveterinärerna i Varberg och sin bonusson som var med ute och kunde hjälpa till att ta hand om kalvarna.

– Det var bra att vi var tre personer. Och det var väldigt häftigt att vara med om det och få hjälpa till.

Från dess att pälsen rakades till att allt var klart tog det tre timmar.
Från dess att pälsen rakades till att allt var klart tog det tre timmar. FOTO: PRIVAT

”Tre liv kunde räddas”

När kossan var i hopsydd och hade fått smärtlindring och lite antibiotika fick hon träffa sina kalvar. Hon skötte sig som en perfekt mamma:

– Hon började slicka dem direkt och var så duktig. De kom i gång och diade båda två.

Efter händelsen la Jenny Töllborg ut några bilder på kon och kalvarna i en facebook-grupp om dikor.

Det var många som kommenterade och flera berättade att deras egen veterinär inte gjorde kejsarsnitt.

– Det förvånade mig lite att så många skrev det. Jag tycker att det är tragiskt och synd att inte den kompetensen eller viljan finns alla gånger hos veterinärer och djurägare. Visst finns det risker men här kunde ju tre liv räddas, säger hon.

Kon som behövde kejsarsnitt hade haft en okomplicerad kalvning tidigare. Nu går hon med sina småttingar och mår bra och det långa ärret på vänstra sidan läker fint.

Slutet gott - allting gott! Både kalvar och ko mår bra.
Slutet gott - allting gott! Både kalvar och ko mår bra. FOTO: PRIVAT
Jenny Töllborg driver Lillegården Kött och chark i Marks kommun. Gården bedriver ekologisk dikoproduktion med korsningar Angus/Hereford i huvudsak.
Jenny Töllborg driver Lillegården Kött och chark i Marks kommun. Gården bedriver ekologisk dikoproduktion med korsningar Angus/Hereford i huvudsak. FOTO: PRIVAT