facebooktwittermail

Karl Hedin frias från misstankar om jaktbrott

Karl Hedin frias från alla misstankar om grovt jaktbrott.

– Ett väntat besked, menar hans försvarsadvokat Sven Severin.

Karl Hedin friades på samtliga punkter i den så kallade jaktbrottshärvan.
Karl Hedin friades på samtliga punkter i den så kallade jaktbrottshärvan. FOTO: TRONS

Nu har dom i den så kallade jaktbrottsrättegången meddelats i Västerås tingsrätt. Industriledaren och skogsägaren Karl Hedin frias från misstankar om såväl grovt jaktbrott som förberedelse till detsamma.

– Det är givetvis en enorm lättnad för min klient, säger Karl Hedins försvarsadvokat Sven Severin till ATL några minuter efter att domen kungjorts.

Enligt honom har Karl Hedin aldrig varit orolig för att domslutet skulle bli annorlunda.

– Egentligen inte. Vi har aldrig förstått hur åklagaren på objektiva grunder trodde att det här skulle sluta med en fällande dom.

Åklagare Lars Magnusson har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga eller inte:

– Men det ligger i farans riktning. Jag är inte nöjd med den friande domen och hur tingsrätten har värderat min bevisning.

Vad kan förändras i hovrätten?

– Bland annat blev jag förvägrad att använda viss bevisning. Där kan hovrätten göra en annan bedömning. Det är en anledning. Sedan har tingsrätten kommit fram till en bedömning i målet som helhet. Hovrätten kan mycket väl komma fram till en annan.

Lars Magnusson menar också att Karl Hedins inställning till varg har en viss bäring på målet.

– Jag menar inte att hans åsikter är förbjudna, men de kan tala för att han skulle vara beredd att skjuta varg om det gavs tillfälle.

Inlåst i 31 dygn

Enligt åtalet misstänktes Karl Hedin ha jagat varg, samt tillsammans med två andra personer ha planerat att använda giftet karbofuran för att döda varg.

Misstankarna ledde till att Karl Hedin satt frihetsberövad i 31 dygn hösten 2018. Under den tiden undersökte polisen bland annat en värmepanna i en av hans anläggningar, där de misstänkte att en eller flera djurkroppar eldats upp. Men några djurrester hittades aldrig.

Rättegången mot Karl Hedin hölls under flera dagar i Västerås tingsrätt.
Rättegången mot Karl Hedin hölls under flera dagar i Västerås tingsrätt. FOTO: MIKAEL MARKLUND

Under rättegången i Västerås tingsrätt, som hölls i månadsskiftet februari/mars i år, fick Karl Hedin svara på frågor från åklagaren om varför han visat ett intresse för gift. Svaret blev att han av några ”hundgubbar jag kände” i Finland fått veta att vargstammen där halverats två år i rad med hjälp av gift. Det fick honom att ”försöka begripa” om samma sak skulle kunna hända i Sverige, berättade han inför rätten, men uppgav att han efter efterforskningar kommit fram till att det nog inte skulle kunna göra det.

Ville ha fängelse

Åklagaren menade att Karl Hedin var skyldig på alla punkter och att straffet borde vara minst sex månaders fängelse. Försvaret bestred under rättegången misstankarna mot de åtalade och hävdade att samtliga deras klienter är oskyldiga.

Rätten har alltså nu avskrivit misstankarna mot samtliga och även avslagit yrkandet på en företagsbot om 1,5 miljoner kronor.

”Vid vår bedömning av den bevisning som åberopats i målet har vi kommit fram till att åklagaren med sin bevisning inte har nått upp till beviskravet i brottmål. Därmed har vi inte haft anledning att pröva de tilltalades egen bevisning”, säger rättens ordförande, rådman David Viktorsson Harrby, i en skriftlig kommentar.

JAKTBROTTSHÄRVAN

Karl Hedin och ytterligare en person misstänktes för att jagat varg i oktober 2018. Därtill misstänktes två personer samt Karl Hedin ha planerat att använda giftet karbofuran för att döda varg.

LÄS MER: Karl Hedins egna ord om jaktbrottshärvan