Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 18 september 2018

  Nya verktyg ska ge koll på trakasserier

  Nu ska det bli enklare för arbetsgivare att jobba mot sexuella trakasserier. Dessutom skapas ett branschspecifikt initiativ för att systematiskt arbeta mot sexuella trakasserier i hästnäringen.

   Ett omfattande initiativ ska motverka sexuella trakasserier i hästnäringen. Arkivbild.
  Ett omfattande initiativ ska motverka sexuella trakasserier i hästnäringen. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Redan under hösten kommer en checklista för systematiskt arbetsmiljöarbete mot sexuella trakasserier.

  – Vi gör klart det sista och räknar med att kunna lansera listan under hösten, så att det blir lika naturligt att checka av att det inte förekommer sexuella trakasserier, som att checka av andra arbetsmiljöfrågor, säger Anja Westberg, ombud för gröna näringar på Kommunal.

  Projektet är ett samarbete mellan arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer med stöd av organisationen Prevent som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. När man ansökte om medel föreslogs att listan skulle gälla alla typer av trakasserier. Det godtogs inte av projektgruppen.

  – Vi sa stopp. Det här ska gälla specifikt sexuella trakasserier, säger Anja Westberg.

   Ny checklista gör det enklare för arbetsgivare att upptäcka och motverka sexuella trakasserier.
  Ny checklista gör det enklare för arbetsgivare att upptäcka och motverka sexuella trakasserier. FOTO: Mostphotos

  Initiativ för hästnäringen

  Anja Westberg är också initiativtagare och delaktig i ett omfattande branschspecifikt projekt för att systematiskt motverka sexuella trakasserier och övergrepp i hästnäringen.

  Arbetet med projektet går nu in på upploppet.

  – Jag hade läst ännu en artikel om en ung kvinna som blivit utsatt i hästrelaterad verksamhet, och bestämde mig för att det fick vara nog. Jag kontaktade andra aktörer inom hästnäringen och vi startade arbetet som ska bli klart runt årsskiftet, berättar Anja Westberg.

  Listar schyssta stall

  Delaktiga parter är Kommunal, SLA och Almega med uppbackning från 12 av de största hästorganisationerna.

  Målet är både information och digital utbildning om hur man kan motverka sexuella trakasserier. Det ska finnas material för arbetsgivare, arbetstagare och utbildningsanordnare. Till exempel för naturbruksskolornas hästinriktningar.

  Man kallar initiativet ”Schysst stall – arbetet mot sexuella trakasserier i hästnäringen”. Arbetsgivare som jobbar enligt konceptet ska finnas med på en digital karta, och kunna visa upp det genom till exempel planscher och dekaler i stallet.

   Anja Westberg är initiativtagare till det branschspecifika projekt, som systematiskt ska motverka sexuella trakasserier i hästnäringen.
  Anja Westberg är initiativtagare till det branschspecifika projekt, som systematiskt ska motverka sexuella trakasserier i hästnäringen. FOTO: Johanna Stjerna

  Fick skjuts av metoo

  Under metoo-rörelsen höjde kvinnor i hästnäringen sina röster i uppropet #visparkarbakut. Trots att arbetet med strategin påbörjades innan #metoo, har det fått en skjuts av den ökade medvetenhet som vittnesmålen medfört.

  – Genom metoo kom övergreppen ut i ljuset. Det är väldigt positivt att det har blivit naturligt att prata om de här frågorna. Förut var det nästan svårt att nämna sexuella trakasserier, folk tog illa vid sig och det var svårt att få till ett samtal.

  För den som vill starta direkt, finns flera mer allmänna verktyg för att få koll på den psykosociala miljön. Till exempel har Prevent en webbaserad enkät, med frågor kring arbetsbelastning, ledarskap, återhämtning och kränkande särbehandling. Enkäten är gratis att använda och finns på organisationens hemsida.

  ”Schysst stall!”

  Projektet startades genom att parter inom hästnäringen tog kontakt med Prevent i september 2017.

  I oktober 2017 påbörjades en förstudie som avslutades i april 2018. Bland annat gjordes fördjupade telefonintervjuer med aktiva inom hästnäringen.

  Man tog också del av vittnesmålen från metoo-uppropet #visparkarbakut och mötte initiativtagarna.

  En slutsats blev att det finns stor okunskap kring arbetsgivarens ansvar för att förebygga sexuella trakasserier och annan kränkande särbehandlig.

  I projektgruppen arbetar Skogs- och lantarbetsgivarna, Kommunal och Almega.

  Allt innehåll ska enligt planen vara publicerat senast den 31 januari 2019 och lanserat senast januari 2020.

  I projektets referensgrupp sitter representanter från HNS, HYN, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Galopp, Svensk Travsport och LRF Häst.

  Relaterade artiklar

  Till toppen