Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 16 februari 2018

  Grisproduktionen behöver arbetskraft

  Persgård, Varberg

  Här kommer Magdalena Karlsson och hon vill jobba med grisar. Ta väl hand om henne för hon är unik; ensam i sin gymnasieklass om att utbilda sig till djurskötare för gris.

  Bild 1/2 FOTO: Marcus Frennemark
   Magdalena Karlsson fick följa grisrådgivaren Jessica Sandberg Hansson under en dag på Persgård vid Varberg. I bild syns också Annika Bengtsson.
  Bild 2/2 Magdalena Karlsson fick följa grisrådgivaren Jessica Sandberg Hansson under en dag på Persgård vid Varberg. I bild syns också Annika Bengtsson. FOTO: Marcus Frennemark

  Magdalena Karlsson går tredje året på Segragymnasiet i Östra Ljungby. Om några månader tar hon studenten från naturbruksprogrammet och då börjar hon jobba heltid med grisar i den integrerade besättningen på Östergård i Vittskövle utanför Svalöv. Hon har redan börjat jobba helgpass på gården.

  – Jag trivs där. Det är roliga människor, jag får jobba med något som jag kan en del om och där jag får lära mig mer, säger Magdalena Karlsson.

  Ingen självklarhet

  Att utbilda sig inom naturbruk var inte självklart för Magdalena Karlsson, uppvuxen som hon är i en villastad i Ängelholm. Men en praktikdag på en gård när hon gick i åttonde klass väckte intresset. Djurintresset fanns med från början och genom utbildningen på Segragymnasiet kom Magdalena Karlsson i kontakt med grisarna. Inför tredje året på utbildningen och efter sommarjobb med ekogrisar valde hon att lära sig mer om lantbruksdjur och särskilt om grisar.

  – Jag gillade att arbeta med kor också, men arbetstiderna inom grisproduktionen passar mig bättre, berättar hon.

  LÄS OCKSÅ: Brist på arbetskraft hotar grisbranschen

  Martin Lundin, som är ansvarig för lantbruksutbildningen på Segragymnasiet, berättar att av totalt 17 elever i tredje årskursens lantbrukselever var det endast två stycken som valde inriktningen lantbruksdjur. En klasskamrat ville ägna sig åt nötkreatur medan Magdalena valde gris.

  – Övriga 15 elever på lantbruksinriktningen går maskin och entreprenad, säger Martin Lundin.

  Det är första gången sedan Segragymnasiet startade som friskola 2014 som det har varit några elever som har valt lantbruksdjur. Och ändå gör skolan sitt bästa för att introducera lantbruksdjuren för eleverna.

  Vill väcka intresset för lantbruksdjur

  – Vi har avtal med praktikgårdar. Där får alla elever prova på att jobba med både kor och grisar.

  När Magdalena Karlsson slutar gymnasiet i juni är hon väl rustad för att jobba inom grisproduktion. I och med utbildningen har hon lärt sig att seminera, kastrera samt kurs i villkorad läkemedelsanvändning.

  Ett gymnasieval styr inte hela yrkeslivet för en ung människa. Hon vill gärna jobba med grisar en tid, men på längre sikt har hon ett annat mål: att utbilda sig inom etologi på SLU för att på sikt kunna jobba som djurskyddsinspektör.

  – Det är en dröm för mig, där tror jag verkligen att jag kan göra skillnad, säger Magdalena Karlsson.

  Hon vet att en del inom lantbruket höjer på ögonbrynen för det yrkesvalet, men Magdalena väljer att se möjligheterna:

  – Jag hör bönder som säger att inspektörerna bara går efter böckerna, men jag vill se om jag inte kan påverka det. Jag vill i alla fall försöka.

  LÄS OCKSÅ: Moderna suggor pallar fler kullarLÄS OCKSÅ: Bristande djurhållning på naturbruksskolaLÄS OCKSÅ: Succé för eko i Danmark

  Relaterade artiklar

  Till toppen