facebooktwittermail

JCB når ny milstolpe

Det går fortsatt bra för JCB. Företaget har nyligen nått milstolpen en halv miljon motorer, något som i mil räknat motsvarar sträckan London till Paris.

JCB Power Systems med 64 anställda har nått en milstolpe med en halv miljon byggda motorer.
JCB Power Systems med 64 anställda har nått en milstolpe med en halv miljon byggda motorer. FOTO: JCB

Mycket har hänt sedan företaget satte sin första fyrcylindriga dieselmotor i produktion i november 2004. Då hade JCB Power Systems 64 anställda och producerade mindre än 10 000 motorer under sitt första år. Därefter har verksamheten växt kraftigt, vilket också visar sig i personalsiffrorna. I dag har företaget 400 anställda, skriver JCB i ett pressmeddelande.

Nyligen har arbetsstyrkan firat att företaget har producerat över 500 000 motorer, något som enligt företaget skulle motsvara sträckan London till Paris om man valde att placera alla motorer efter varandra.

I dag är företagets motorer monterade i mer än 70 procent av alla JCB-maskiner, och för företaget är den egna tillverkningen viktig eftersom den ger full kontroll över den så viktiga maskinkomponenten.

Hur har utvecklingskurvan då sett ut? Jo från 10 000 motorer under det första året tog det företaget totalt åtta år från start att uppnå 200 000 egentillverkade motorer, och bara fem år för att bygga resterande 300 000.

JCB har lanserat en rad produktnyheter under året, bland annat nya större traktorer i sin Fastrac-serie. I traktorerna kommer dock kraften från en 8,4 liters motor från Agco Power, som i det här fallet även har fått leverera den steglösa transmissionslösningen till traktorn. Därutöver har företaget även släppt nya hjullastare för lantbruket och en ny midjestyrd teleskoplastare som är den största i sitt slag från tillverkaren.

LÄS ÄVEN: Nya Fastrac i Sverige

LÄS ÄVEN: Nya TM 420 blir störst