facebooktwittermail d

Intresset för bensinbilar ökar när dieseln blir dyrare

Skatter, högre utsläpp och körförbud gör att dieselbilarna har fått en sämre image. Men det är få som byter från dieselbil till elbil utan i stället hoppar de flesta bilförarna tillbaka till bensinbilarna.

Dieseln ansågs länge vara ett bra miljöval men på senare år har bilden av dieselbilarna förändrats.
Dieseln ansågs länge vara ett bra miljöval men på senare år har bilden av dieselbilarna förändrats.

Dieselbilarnas historia i Sverige började fint, de beskrevs som "ett klimatsmart val" och drivmedlet skulle vara framtiden. Men det var länge sen och nu kan dieselbilarna förbjudas helt på vissa håll i landet.

När regeringen den första juli införde ny fordonskatt på nya dieselbilar så spådde många att försäljningen av bilarna skulle minska. Men än så länge har branschen inte märkt av någon stor förändring

– Dieselbilförsäljningen varierar vart i landet man kollar och det är svårt att se någon trend just nu. Överlag såg vi dock att både kunder och försäljare registrerade många dieselbilar innan första juli så många har känt till att den nya fordonskatten var på väg. Men det är klart att försäljningen kan påverkas nu när det blir dyrare att äga en dieselbil som släpper ut mycket koldioxid, säger Lars Lieberg, Bilhandelsansvarig på Motorbranschens riksförbund.

"Norrlänningar skiter i miljözoner i Stockholm"

I grunden vill den nya fordonskatten att utsläppen av koldioxid ska minska men att byta till en elbil kan bli svårt för många.

– Det finns i nuläget ingen riktig andrahandsmarknad för elbilar men det är också få som byter från till exempel diesel till el. De flesta som byter från diesel går över till bensin och vi har sett ett ökat intresse för bensinbilar igen, säger Lars Lieberg.

Samtidigt understryker han att det skiljer sig i olika delar av landet.

– Förra hösten när det först kom information om dieselförbud i storstadszoner så var det mycket snack om vad dieselbilsägare skulle göra men det har lugnat ner sig. Sen spelar det stor roll vart man tittar. Norrlänningar skiter i miljözoner i Stockholm utan de vill ha en bil som drar lite, säger Lars Lieberg.

LÄS OCKSÅ: Dyrare för törstiga bilar

LÄS OCKSÅ: Ännu dyrare bensin och diesel att vänta

LÄS OCKSÅ: Då byter ATL-läsaren soppa