facebooktwittermail

Inställda mjölkbilar och risk för takras i snöns spår

När det värsta snöovädret har avtagit gäller det att säkra gårdar och transporter.

– Klart alla hjälper till, säger mjölkproducenten Markus Bylund, som själv har närmare två meter snö på ladugårdstaket.

I februari 2018 rasade taket till Markus (till vänster) och Lennart Bylunds kostall i Sidensjö (arkivbild).
I februari 2018 rasade taket till Markus (till vänster) och Lennart Bylunds kostall i Sidensjö (arkivbild). FOTO: ERIK ABEL/FOTOBYRÅN HJAERTA

På onsdagseftermiddagen hade snöovädret dragit vidare och väderläget stabiliserats i Västernorrland. Arbetet med att ta hand om snömassorna fortsätter.

På lite mer än ett dygn kom över 70 centimeter snö och i kombination med kraftiga vindar på uppemot 20 meter i sekunden ledde det till kraftig drivbilning. Snöröjarna har arbetat för fullt i över ett dygn men nu är läget under kontroll, enligt Stefan Eriksson, verksamhetsledare på Maskinringen i Örnsköldsvik.

– Det har varit körigt. Arbetet pågår men nu har det slutat snöa och börjar frysa på i stället. Vi har ett 40-tal medlemmar ute men eftersom uppdragen om takskottning nu börjar komma in blir det nog till att kalla in extrapersonal, säger han.

Jobbat 19 timmar i sträck

Markus Bylund i Sidensjö är en av dem som har begärt hjälp. Hans ladugårdstak rasade in på grund av snötrycket 2018 och han vill inte vara med om samma sak igen.

– Nu var det nog närmare två meter snö på taknocken men snälla grannar har hjälpt mig att få bort det värsta från de svagaste punkterna på taket. Det ser bättre ut men det är fortfarande fruktansvärt mycket snö kvar, säger Markus Bylund.

När taket rasade in för två år sedan var det 2,5 meter blötsnö som fick taket att rämna.

– Jag vet inte hur mycket snön väger nu, men har du den erfarenheten i ryggen sover du bättre om natten när du vet att taket blir skottat den här gången, säger han.

Han kör själv i snösvängen med sin hjullastare och har jobbat 19 timmar i sträck det senaste dygnet.

– Klart alla hjälper till. Grannen hade ett snödrev på gårdsplanen som var högre än bilen och kom inte ut, säger han.

Läget under kontroll

Det var också problem för mjölkbilen att hämta på tisdagen. Markus Bylund, med 140 mjölkande och 160 djur totalt, skottade själv upp till stora vägen för att bilen skulle kunna komma fram till gården.

Norrmejerier hämtar mjölk på 350 gårdar och många finns i det drabbade området. På sina håll har det blivit förseningar i transporterna till följd av ovädret men extrabilar har nu satts in för att klara alla hämtningar, enligt Kristina Stiernspetz, kommunikationschef på Norrmejerier.

Kristina Stiernspetz, kommunikationschef Norrmejerier.
Kristina Stiernspetz, kommunikationschef Norrmejerier. FOTO: NORRMEJERIER

– Vi tvingades prioritera efter väder och framkomlighet i tisdags, men i dag och i natt kör vi extra turer för att klara alla gårdar. Nu är läget under kontroll, säger hon.

I stort sett alla timmertransporter stod stilla på tisdagen till följd av ovädret.

– Vi hade också entreprenörer ute i skogen som inte kunde jobba. Några var faktiskt i gång, men även om maskinerna klarade ovädret blev det problem när personalen skulle ta sig hem, säger Ulrica Winberg-Jonsson, kommunikationschef på Norra Skog.

Under onsdagen har verksamheten rullat som vanligt och hon säger att skogen ser ut att ha klarat sig bra överlag utan toppbrott, då den kraftiga vinden har blåst bort snön från kronorna.

– Det vi sett är att ett antal träd längs kustremsan blåst ned, men inget anmärkningsvärt så här långt, säger Ulrica Winberg-Jonsson.