facebooktwittermail

Inget avgörande om neonikotinoider i dag

Omröstningen om ett förbud kommer att hållas tidigast om ett par månader.

Frågan om all användning utomhus av neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam ska förbjudas kom aldrig till omröstning när ansvarig kommitté behandlade ämnet under tisdagen och onsdagen. Ett antal länder ville att ärendena skulle bordläggas till EUs livsmedelssäkerhetsmyndighet, Efsa, är klar med sin studie av de begränsningar som gällt sedan 2013. EU-kommissionen, som bestämmer om en fråga ska upp till omröstning, valde att följa den linjen. Efsa beräknas bli klar med sin utvärdering i februari.

Svenska linjen

Sveriges representant kom aldrig fram till Bryssel, då stadens flygplats stängdes på grund av ett snöoväder. Den svenska regeringen stöttar EU-kommissionens förslag om ett förbud av användning av neonikotinoider utanför växthus, men förespråkar en övergångsperiod på åtta månader i stället för förslagets sex månader.

– Det är i ljuset av att det finns behandlade skogsplantor i lager som det är rimligt att kunna använda slut på under kommande svensk sommar, och den infinner sig lite senare än i andra länder, säger Jerker Forssell, kansliråd på Miljö- och energidepartementet.

LÄS MER: Biodlarna välkomnar förbud mot neonikotinoider

PREMIUM: Bin står mot betor denna vecka