facebooktwittermail d

Ingen majoritet för gårdsförsäljning av alkohol

Endast två partier nämnde frågan om gårdsförsäljning av alkohol i sina skuggbudgetar. Det ser inte ut att bli någon majoritet för att ändra alkohollagen, skriver ATLs Sara Johannson i en kommentar.

Det ser inte utan att bli någon majoritet för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.
Det ser inte utan att bli någon majoritet för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. FOTO: ANN LINDÉN

Som vanligt året före ett riksdagsval var riksdagsledamöterna extra flitiga i sitt motionsskrivande under allmänna motionstiden, den period på drygt tre veckor då det är fritt fram att skriva motioner om vad som helst, så länge det är något som riksdagen i teorin kan fatta beslut om.

Och teori är oftast vad motionsyrkandena förblir. Inte ens två procent fick riksdagens stöd förra mandatperioden. Jag har valt att titta på en fråga som diskuterats flitigt på sistone, och som på vissa håll hävdats vara på väg att finna en riksdagsmajoritet: tillstånd för gårdsförsäljning av alkohol.

LÄS OCKSÅ: Gårdsförsäljning av vin kan få grönt ljus

I år lämnades 35 motioner i frågan, varav 34 var för. Tittar man tillbaka de senaste fyra åren är det ingen topp, 38 lämnades in året innan, och sedan förra valet har intresset legat över 30. Före valet var intresset lägre. Den gårdsförsäljningshoppfulla kan se det som ett tecken på ett växande stöd, men det är minst lika troligt att det handlar om att det är de borgerliga partierna, främst Moderaterna och Centerpartiet, som totalt dominerar skrivandet av gårdsförsäljningsmotioner. Det är enklare att kritisera en regering för att den inte gör något när ens eget parti inte sitter i regeringen i fråga.

Intrycket att det inte finns någon riktig majoritet för en ändring av alkohollagen förstärks om man ser på de motioner som representerar vad partierna, till skillnad från enskilda riksdagsledamöter, tycker: skuggbudgetarna. Av de fem partier som står utanför regeringens budgetproposition är det bara två som nämner gårdsförsäljning av alkohol överhuvudtaget: Centerpartiet och Kristdemokraterna.

De sistnämnda gör det för att slå fast att det i dag inte finns något sätt att bevara alkoholmonopolet och tillåta gårdsförsäljning, och att alkoholmonopolet är viktigare. Centerpartiet drev frågan om gårdsförsäljning när den hade plats i regeringen, men utan att få gehör för det av resten av Alliansen.

Det är möjligt att det pågår ett framgångsrikt arbete för att vinna över en majoritet i riksdagen för gårdsförsäljning av alkohol. Men det döljer de inblandade i så fall väldigt väl.

LÄS OCKSÅ: Ministern svarar om gårdsförsäljning

LÄS OCKSÅ: Svenske vinbondens kamp för gårdsförsäljning

PREMIUM: Nytt liv för uråldrigt vete