facebooktwittermail

I Motala kokas mest ägg

Skandinaviens största äggkokeri ligger i - Motala. Där kokas 16 200 ägg i timmen skriver Ny Teknik.

Svenska folket äter allt mer färdigkokta ägg.
Svenska folket äter allt mer färdigkokta ägg.

Företaget PF Food började som ett ordinärt hönseri tills man i början av 1990-talet beslöt att börja förädla produkten och koka äggen.

– Det började i liten skala till MacDonalds, säger Magnus Franzén, vd på kokeriets hälftenägare Mixum AB, till Ny Teknik.

Marknaden fanns från början på restaurangernas julbord, färjerederiernas smörgåsbord och ökade än mer än bensinstationer började sälja färdiga smörgåsar. Dessutom köper svenska konsumenter allt mer färdigkokta ägg. I dag levererar företaget cirka 1 500 ton kokta och skalade ägg per år.

Nu har företaget investerat i en kokmaskin som nästan fördubblat kapaciteten från 8 600 ägg till 16 200 kokta ägg i timmen. Även lokalerna i Motala byggs ut med 2 500 kvadratmeter.

– Det är egentligen den nya kokningen som går på maxkapacitet hos oss, de övriga delarna av kedjan klarar ännu mer. Med en större kok kan man komma upp i 24 000 ägg i timmen, och det är inte omöjligt att vi skaffar en sådan framöver, säger Magnus Franzén.

LÄS OCKSÅ: Inte bara nöt i färsen

ATL TV: Han satsar på kaniner