facebooktwittermail d

Brinner på ett 80-tal platser i landet

UPPDATERAD. Under natten mot tisdagen inkom larm om flera nya bränder, bland annat i Jättendal och Hamra i Hälsingland. Det brinner nu på ett 80-tal platser i Sverige.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Den svåra torkan i kombination med åskoväder startade ett antal nya stora skogsbränder i Jämtland och Härjedalen i helgen. Och under natten mot tisdag inkom larm om ytterligare bränder, bland annat i Jättendal och Hamra i Hälsingland, inte långt från byarna Ängra och Enskogen. Det brinner nu på fem platser i Ljusdals kommun. Också branden strax söder om Sveg i Härjedalen, som täcker ett område så stort som 1 600 hektar, spred sig till flera platser under natten. I hela landet brinner det nu på runt 80 platser, rapporterar SVT. Räddningstjänsten, helikoptrar och hemvärn slåss nu mot skogsbränder i svår terräng. 

– Läget är inte under kontroll på alla platser, men vi kämpar för att släcka bränderna, sa Monica Landin, kommunikatör på Räddningstjänsten Jämtland, under måndagen.

Hon berättar att det pågår tre insatser i Ragunda kommun, tre i Härjedalen och en insats i Bergs kommun. 

Oklart om arealen

Den största insatsen gäller just nu skogsområdet kring Pålgården i Ragunda där tre helikoptrar, fem styrkor från räddningstjänsten i Jämtland och 20 personer från hemvärnet deltar i släckningsarbetet. 

Det finns ännu inga uppgifter om hur stora arealer som brinner.

– Det är svårt att skapa en bild av hur det ser ut. Det brinner i bergsmark och på sluttande mark där det är svårt att ta sig fram. 

Alla 32 styrkor från räddningsförbundet i Jämtland har de senaste dagarna deltagit i släckningsarbetet. Just nu är 13 styrkor på plats ute i skogen. 

– Vi räknar med att det här kommer att pågå en tid och har sökt hjälp från räddningstjänster norröver och från Norge, säger Monica Landin. 

Nya bränder hela tiden

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, arbetar man intensivt med skogsbränderna som pågår i Sverige. De bistår bland annat med skogsbrandsdepåer som består av tre containrar som innehåller stora mängder brandslang, motorsågar och ett terrängfordon.

– Det startar nya bränder hela tiden och våra sakkunniga sitter just nu och ger stöd åt räddningstjänsterna runt om i Sverige, säger Irene Christensson på MSB. 

Brandflyg till Sverige ikväll

Under tisdagskvällen ska två italienska brandflygplan av typen Canadair CL-415 landa i Sverige. De ska landa i Örebro och kommer att vara i Sverige i åtta dagar. Målet är att de, som har kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången, ska kunna sätta stopp för de värsta bränderna, skriver TT.

LÄS OCKSÅ: Tvingades utrymma områden

LÄS OCKSÅ: Bolag stoppar försäljning av skogsbrandsförsäkringar