facebooktwittermail

Dansk storgård för den kräsne till salu

En gård i norra Jylland med grisproduktion är till salu för 134 miljoner kronor. Det gör den till den dyraste gården som just nu är till salu i Danmark. 

Bild på grisgård tagen från luften.
Hurup Vestergaard är just nu den dyraste gården som är till salu Danmark. FOTO: MÄKLARFIRMAN EVALD BORUP

Gården Hurup Vestergaard ligger väster om  Øster Hurup i norra Jylland och är till salu för 98 miljoner danska kronor, eller cirka 134 miljoner svenska kronor. Köparen får 441 hektar mark, varav 401 hektar åkermark, och kan även arrendera ytterligare cirka 100 hektar. I dag producerar gården 26 900 slaktgrisar om året. 

Gården köptes av Claus Nørgaard 1988. Till danska Landbrugsavisen säger säljaren att han hade tänkt att sälja gården när han fyller 60, men att han vill gör det redan nu några år tidigare för att ha tid att göra annat och för att förbereda ett kommande generationsskifte. 

Gårdsplan med ekonomihus.
Grisproduktionen är uppdelad på två produktonsplatser. FOTO: MÄKLARFIRMAN EVALD BORUP

Dyraste gården på marknaden just nu
”Jag tycker att vi har haft det härligt här ute och det här är en riktigt fin egendom som jag har ägt i 33 år. Jag kommer att bli rörd när den säljs”, säger Claus Nørgaard, 56 år, till Landbrugsavisen. Tidningen slår fast att Hurup Vestergaard är den dyraste gården på danska marknaden just nu. 

Huvudbyggnad med allé.
Den pampiga huvudbyggnaden uppfördes 2008. FOTO: MÄKLARFIRMAN EVALD BORUP

Något för den kräsne
Mäklarfirman Evald Borup framhåller i sitt prospekt att huvudbyggnaden är något utöver det vanliga. Huset som uppfördes 2008 har åtta rum och är 615 kvadratmeter stort och byggt med stor omsorg av materialval. Det här är ett hus för den kräsne slår mäklarfirman fast. Här hittar du mäklarens annons med fler bilder.

Huvudbyggnad i tegel.
Huvudbyggnaden är på 615 kvadratmeter i två plan. På golvet i entrén ligger Ölandssten. FOTO: MÄKLARFIRMAN EVALD BORUP
Halmupplag.
Det är ett livsverk som säljs. I 33 år har ägaren utvecklat gården. FOTO: MÄKLARFIRMAN EVALD BORUP

Storgårdar som tidigare sålts i Danmark:

Dansk storgård till salu

Dansk storgård till salu för 140 miljoner