facebooktwittermail d

"Svensk humle är en riktig skatt"

Tony Johansson, humleodlare från Hällingsjö utanför Göteborg, valdes till ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen.

FOTO: MARIANNE PERSSON

Ett ärofyllt uppdrag med mycket ansvar, så beskriver humleodlaren Tony Johansson sitt nya uppdrag som ordförande i Svenska humleodlareföreningen som har funnits i drygt ett år.

Enligt Tony Johansson ökar intresset för humleodling och där har föreningen en viktig roll att fylla.

– Man skulle kunna säga att vi håller på med något slags pionjärskap. Den kommersiella humleodlingen i Sverige har ju av olika anledningar varit bortglömd i nästan 100 år, men nu är det dags att sluta upp med att ligga lågt. Svensk humle är en riktig skatt, säger Tony Johansson till ATL.

När blev du humlenörd?

– Jag kommer inte från en jordbrukarbakgrund, utan från en trädgårdsbakgrund. Tidigare har jag mest planterat för eget bruk, men nu ska jag satsa på humle i liten skala. Humle är en intressant och fräck växt. Den kan till exempel växa makalöst mycket per säsong, det handlar om flera decimeter per dag. Det är också en utmaning att odla humle, och det triggar mig. Utmaningar och ytterligheter. Det kanske är därför jag också odlade jättepumpor tidigare ...

Vad är på gång framöver?

– Tanken är att kartlägga humlen i Sverige och skapa en gemensam kunskapsbank så att fler vill och kan odla. Det finns en skepticism mot svensk humle och en idé om att den inte är lika bra som tysk eller tjeckisk humle. Jag vet inte varför folk tänker så eftersom svensk humle ligger bra jämfört med andra länder, men den idén måste vi slå hål på.

Vilka utmaningar står svensk humleodling inför?

– Det handlar om att få bryggerierna att våga köpa svensk humle och för ett rimligt pris, för det är ett svårt hantverk att odla humle. Vi måste kvalitetssäkra svensk humle, få till stora skördar på geografiskt spridda platser och få en stabilitet i odlingen. Vädret är ju väldigt omväxlande i Sverige och det påverkar odlingarna. Likaså finns inte många godkända växtskyddsmedel vilket innebär att vi måste försöka samarbeta mer med jordmånen och komma på andra lösningar för att bli av med sjukdomar och skadedjur.

– Jag tror att man kan komma långt med samarbeten. I Svenska humleodlareföreningen finns en hel hög med eldsjälar som alla vill något, det är en bra indikator, avslutar Tony Johansson.

LÄS OCKSÅ: Småskaliga öl- och vintillverkare blir allt fler

LÄS OCKSÅ: Humleproffs i ny förening

LÄS OCKSÅ: Ovanligt tröskverk för humle gör entré

Tonys tips till nya humleodlare:

- Läs på! Ju mer kunskap du har desto roligare blir det att odla.

- Bygg ett nätverk! Hitta ett sammanhang - till exempel Svenska humleodlareföreningen - där du kan utbyta tankar, idéer och kunskap.

- Våga odla! Samarbeta med den jordmån du har och utgå från dina förutsättningar.

Visste du detta om humle?

Humle är vår mest snabbväxande växt och kan växa upp till 30 centimeter per dygn.

Humle användes som bedövningsmedel under första världskriget.

Jäsningen förknippades med vidskepelse. Ett par byxor brukade kastas över jäsningskaret för att få fart på det hela.

Humle kan leva länge. Den äldsta humleplantan hittades i Jämtland och är 250 år gammal.

Humle har en sövande effekt. Förr i tiden använde man så kallade "humlekuddar" mot sömnproblem.

Humle tillhör familjen Cannabaceae som innehåller två släkten, Cannabis och Humulus.

Källa: Tony Johansson samt Nordiska muséet.