Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2017

  Humleodlingen får egen förening

  Svenska humleodlareföreningen har återuppstått efter 70 år i dvala.

  FOTO: Marianne Persson

  I slutet av sommaren bildades den nya humleodlarföreningen med syftet att verka för och underlätta den svenska humleodlingen. Förr stod det humlestörar i varje by för att få fram den viktiga råvaran för all öltillverkning. Det är främst bäskan i växten som bryggerierna eftersöker.

  Odlingen har djupa rötter i Europa trots att växten ursprungligen kommer från Kina. Humle odlade under järnåldern i Tyskland och de första spåren i Sverige finns i kung Kristoffers landslag från 1442 där det står att varje bonde ska hålla en humlegård med 40 stänger.

  Idag finns cirka 20 större odlingar och uppemot 200 personer är aktiva odlare av plantan som tillhör familjen hampväxter.

  Det stora intresset för att brygga eget öl har dragit upp antalet humleodlare.

  En av initiativtagarna, Örjan Berglund, är också ordförande i föreningen. Till vardags arbetar han vid SLU i Uppsala där han också deltar i ett projekt kring humleodling. Han hoppas att föreningen ska vara till hjälp.

  – Vi kan dela med oss av kunskap och jobba med gemensamma inköp. Dessutom är det bra att kunna jobba tillsammans i samarbeten med olika bryggerier, sa han till tidningen Land i en intervju tidigare i år.

  Samverka ska också hjälpa marknadsföringen av svensk humle så att den når en professionell nivå.

  Relaterade artiklar

  Till toppen