facebooktwittermail

Tingsrätt ger travtränare rätt till högre ersättning

Försöken att söva hästen inför en operation misslyckades och veterinär tvingades avliva den. Hästägaren kompenserades med 150 000 kronor men nu får han ytterligare 150 000 kronor efter en dom i tingsrätten.

FOTO: MOSTPHOTOS

I början av 2018 skulle den treåriga hästen opereras för lösa benbitar, en i sig vanligtvis okomplicerad operation.

Men när hästen skulle sövas gick något snett, hästen reagerade inte som tänkt utan fick panik och de fortsatta försöken att söva hästen misslyckades. Till slut tvingades veterinär avliva den. Veterinären prickades senare av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Efteråt betalade hästkliniken ut 150 000 kronor i ersättning till travtränaren som både fött upp och ägde hästen. Denne bedömde dock hästens marknadsvärde till en halv miljon kronor. Han godtog heller inte den värdering på 150 000 kronor som gjorts. Därför drev han målet vidare till tingsrätten med krav på ytterligare 350 000 kronor i ersättning.

Nu har Östersunds tingsrätt beslutat att hästägaren ska kompenseras med ytterligare 150 000 kronor.

I sin dom skriver tingsrätten att det inte finns någon exakt vetenskap när värdet ska bestämmas på en travhäst som ännu inte har startat i tävling. Även om stor vikt lades vid vittnesmål från tre andra travtränare ansåg rätten inte det klarlagt att hästen skulle ha varit värd mer än 300 000 kronor. I sitt resonemang vägde rätten också in att hästägaren tidigare tackat nej till ett bud på 300 000 kronor från en spekulant.

Till tidningen Travronden säger travtränaren att han inte är nöjd med beslutet. Han trodde mycket på hästens framtid och att den skulle kunna bli den bästa av hans uppfödningar.

– Men när blir man nöjd? Hästen var inte ens till salu när det här skedde och jag hade ju jättegärna haft honom kvar i livet så klart, säger han till Travronden.

Domen kan överklagas till och med den 23 juni.