Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 23 februari

  Veterinär prickas efter narkosmiss

  En veterinär prickas efter att försök att söva en häst inför operation misslyckats. Slutligen blev man tvungen att avliva hästen.

  FOTO: Mostphotos

  Hästen, en ung travhäst, togs till veterinärklinik för en rutinmässig artroskopi för osteochondros; lösa benbitar eller OCD. Hästen fick bland annat ketamin för att kunna läggas omkull och ges narkos under operationen.

  Men hästen reagerade inte som tänkt utan den försökte först ta sig upp och blev sedan hysterisk. Den försökte gång på gång komma upp och ta sig ur den så kallade kastningsspiltan. Under tiden fortsatte försöken att söva hästen och bland annat togs kontakt med specialister i anestesi.

  Hästen avlivades

  Men försöken misslyckades. Hästens bakben slutade fungera och den slog också sönder sig i huvudet och fick skador på kroppen. Slutligen, efter ett par timmars försök, togs beslutet att avsluta hästens lidande och avliva den.

  Ägarna till hästen, som hela tiden fanns på plats, först utanför lokalen och sedan var med i försöken att rädda hästen, anmälde händelsen och den personal som fanns på plats till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

  Måste ha kunskap

  Ansvarsnämnden friar alla inblandade utom den ansvariga veterinären som ges en erinran. I sitt beslut skriver nämnden att veterinären brustit i sin yrkesutövning då bedömningen av hästens tillstånd inte gjordes enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Det är känt att ketamin kan ge motsatt effekt, det vill säga att hästen blir hysterisk (exciterar) i stället för att lugnas. Hur det ska hanteras är sådan kunskap som en ansvarig veterinär måste ha och veta hur man ska agera om narkosen inte går som planerat skriver nämnden.

  Till sitt försvar har veterinären bland annat anfört att man sökt kunskap hos specialister men inte heller dessa kunde bistå.

  Till Sundsvalls Tidning säger ägarna nu att tänker gå vidare och kräva ersättning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen