facebooktwittermail d

”Det är omöjligt att odla när det inte regnar”

Medan många lutar sig tillbaka och njuter av värmen sliter jordbrukarna sitt hår. Om regnet inte kommer snart finns det risk för en alltför kort jordgubbssäsong.

Värmebölja, torka och grödor som inte växer som de ska. Och inget regn i sikte. Med de utsikterna är inte konstigt att Sveriges lantbrukare ligger sömnlösa i om nätterna.

Odlaren Stefan Kallin vid Backa jordgubbsodling utanför Heby fasar för en alltför kort jordgubbssäsong då torkan redan har satt sina spår i odlingarna.

– Vi har inte fått regn på snart fyra veckor, källan som förser oss med vatten gav upp redan i fjol och de dammar vi har är snart tömda. Det är omöjligt att odla när det inte regnar. Jordgubbsplantorna hinner inte växa till sig utan börjar stressblomma och då blir bären små och torra och så kommer alla bär på en gång, säger Stefan Kallin till ATL.

"Vi måste hushålla"

Stefan och Ingrid Kallin odlar jordgubbar på sex hektar åkermark samt en hektar som avsatts på för nyplantering. Delar av odlingen sker i tunnlar och där är det hett som i en ugn.

– Det är 45 grader varmt i tunnlarna trots att vi vädrar. Det är ett elände. Vi har vatten men vi måste hushålla med det. Om man har fulla vattenmagasin kanske man kan hålla odlingen i gång i tre veckor, sedan måste man ha någon hjälp uppifrån, men det inget regn i sikte enligt SMHI:s prognoser, säger Stefan Kallin och tillägger efter en stund:

– Det är inte roligt att inte ha något bra att erbjuda när folk kommer med sina hinkar. Vi ber om mer regn.

FOTO: ÅKE LINDAU

På Ulvagubben utanför Uppsala odlar Fredrik Hörenius sina Ulvagubbar, det vill säga jordgubbar, och basar över drygt 25 hektar åkerareal. Enligt Fredrik Hörenius är varmt väder ingenting ovanligt sommartid, men däremot har värmen kommer väldigt tidigt i år.

– Som det är nu är det nästan medelhavsklimat här. På dagarna är det mellan 25 och 30 grader och om nätterna är det också varmt. Värmen har kommit väldigt tidigt i år, säger Fredrik Hörenius till ATL.

Fredrik Hörenius menar, precis som Stefan Kallin, att torkan är - eller snarare skulle kunna bli - ett problem. Däremot är han inte lika orolig som sin kollega. Tvärt om har värmen gett odlingen en knuff i rätt riktning då de kan komma i gång med odlingarna tidigare och odla under längre tid.

I kapp och förbi

– För fyra veckor sedan kändes som att vi var ohjälpligt efter men sen kom det varma vädret och tryckte på. Vi är mycket tidigare än förra året. Eftersom vi odlar mycket i tunnlar gör värmen att vi får tidiga jordgubbar så tillsammans med de plantor vi ska plantera senare resulterar i en längre säsong. Risken med den här värmen är att de jordgubbar som odlas på friland hinner i kapp de i tunnlarna och det vill vi inte.

Fredrik Hörenius bevattnar sina odlingar med droppbevattning vilket gör att man kan vattna på exakt rätt ställe, där plantorna finns. Detta är en stor fördel när vattenreserverna tryter, menar Fredrik Hörenius.

– Det absolut viktigaste är bevattningen. De odlingar som inte har bra bevattningssystem kommer verkligen känna av torkan. Och om vattnet tar slut är man rökt.

Djurhållarnas dilemma

Stefan Kallin vid Backa jordgubbsodling utanför Heby är torkan till trots vid gott mod.

– Jag har hållit på med det här i snart 30 år så jag är luttrad.

Däremot oroar han sig för sina grannar, särskilt de som håller djur.

– Många av mina kollegor är oroliga, men det finns de som har det mycket värre. Jag tänker på de stora djurhållarna som inte har ett halmstrå att ge åt sina djur och slaktköerna är ringlande långa. Där kan man verkligen snacka om dilemma, säger Stefan Kallin och fortsätter:

– Det som är bra med jordgubbar är att man alltid plöja ner eländet och så slipper man se det mer. Vi stretar på här och hushåller med vattnet och så får vi hoppas att regnet kommer snart.

LÄS OCKSÅ: Rekordtidigare jordgubbar - självplock redan i helgen

LÄS OCKSÅ: Efter rekordvärmen: SMHI varnar för brandrisk