Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 maj 2018

  Efter rekordvärmen: SMHI varnar för brandrisk

  I Västsverige råder eldningsförbud i flera kommuner till följd av rekordvärmen. Och på flera håll i landet tampas lantbrukare med konsekvenserna av den varma väderleken.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Kerstin Davidsson

  Vid 16-tiden under måndagen bröt en stor skogsbrand ut i Skinnskatteberg i Västmanland. Trots ett intensivt släckningsarbete var branden under kontroll först vid lunchtid nästa dag, något som ATL har rapporterat om.

  En maskin är förmodligen det som startade branden, men högsommarvärmen och den torka vädret medför kan vara nog så stor anledning att vara extra försiktig när man hanterar eld. Och enligt SMHI är risken för brand stor i landet, det rapporterar SVT.

  ”Vi måste ha regn akut”

  För flera av landets kommuner i Västsverige har SMHI utfärdat eldningsförbud. Även på Gotland, i Jönköpings län och i Sörmland har många det hett om öronen. Inte minst lantbrukarna som drabbas hårt av bristen på regn.

  – Det är en katastrof. Vi måste ha regn akut, annars får vi en värre situation än förra året, säger lantbrukaren Olof Sollenberg, vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbunds Eskilstunaavdelning, till SVT Nyheter.

  LÄS OCKSÅ: Häftig skogsbrand i SkinnskattebergLÄS OCKSÅ: Tre hästar dog i stallbrand i Rimbo

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen