facebooktwittermail d

HK Scan höjer smågrispriset kraftigt: ”Betyder mycket”

HK Scan höjer noteringen på smågris med 10 kronor, efter stark efterfrågan på griskött. Noteringen för slaktgris lämnas oförändrad.

FOTO: THOMAS HARRYSSON

Jeanette Elander, grisproducent och ordförande för Sveriges grisföretagare, säger att ”alla höjningar såklart är positiva”.

– Jag kan inte tolka det på att annat sätt än att det måste vara väldigt stor efterfrågan nu och att de uppenbarligen har viss brist på smågris eller att de räknar med det framåt, säger hon till ATL.

Hon tror att det stora suget efter svenskt griskött bland annat beror på att konsumenter, till följd av coronapandemin, handlar mer kött i matbutik för att laga hemma. Och i butiken faller valet oftast på svenskt kött. Samtidigt minskar restaurangbesöken där det oftast serveras importerat kött.

Försäljningen av grillkött har sannolikt också eldats på av den senaste tidens väldigt varma sommarväder.

Vad betyder det här för svenska grisproducenter?

– Jättemycket såklart, men det är självklart så att en stor efterfrågan ska ge ett högre pris. Och rimligen kommer även priset på slaktgris att stiga framöver, givet den generellt ökade efterfrågan.

Jeanette Elander tror att även priset på slaktgris kan höjas framöver givet den höga efterfrågan.
Jeanette Elander tror att även priset på slaktgris kan höjas framöver givet den höga efterfrågan. FOTO: SVERIGES GRISFÖRETAGARE

Kilopriset på gris ligger nu på mellan 18 och 19 kronor, vilket som ATL har berättat tidigare är rekordhögt.

HK Scan lämnar för vecka 27 övriga noteringar oförändrade förutom noteringen för lamm som höjs med 1 krona.