Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juni

  Rekordhöga priser på svensk gris

  Det är stort sug efter svenskt gris- och nötkött när många lagar mat hemma i pandemins spår. Kilopriserna på gris har aldrig varit högre än nu. Och grillsäsongen väntas elda på försäljningen ytterligare.

   Priset på svenskt griskött rusar just nu.
  Priset på svenskt griskött rusar just nu. FOTO: Istock

  Priserna som svenska grisproducenter får ut för sitt kött är nu uppe på rekordnivåer, mellan 18 och 19 kronor per kilo. Det säger Jeanette Elander, grisproducent utanför Västerås och ordförande för Sveriges grisföretagare.

  – Vi har aldrig haft så höga kilopriser som nu. Ändå har grispriserna i till exempel Danmark och Tyskland legat högre, runt 22 kronor som mest under vissa veckor i våras, säger hon till ATL.

  Nötkött stiger i pris

  Samtidigt har nöt- och fläskkött även blivit runt tio procent dyrare på butikshyllorna mellan februari till och med maj i år. Det visar SCB:s fördjupade majsiffror över konsumentprisutvecklingen (KPI) för en mängd olika varor.

  Prisrusningen beror på en kombination av svinpesten i Kina, som ökat efterfrågan på EU-gris, och effekterna av coronapandemin, menar Jeanette Elander.

  – De svenska grispriserna har framför allt gynnats av att många jobbar hemifrån och handlar mer mat i butik varifrån man oftast köper svenskt kött. Samtidigt går vi mindre på restaurang där köttet som serveras ofta är importerat.

  ”Tuffare tider kommer”

  Hon tror att priset till producent kan komma att öka ännu mer nu när grillsäsongen drar igång.

  – Och det är bra, för vi behöver egentligen ligga på minst den här prisnivån under lång tid för att kunna investera, effektivisera och förbereda oss för tuffare tider. För de kommer, säger hon.

  Normalt ligger kilopriset på cirka 15,50-16,50 kronor. Dessutom har torkan 2018 fortsatt negativ likviditetspåverkan hos många grisproducenter, tillägger Jeanette Elander.

   Jeanette Elander är ordförande i Sverige grisföretagare och säger att grispriserna nått rekordnivåer under coronakrisen.
  Jeanette Elander är ordförande i Sverige grisföretagare och säger att grispriserna nått rekordnivåer under coronakrisen. FOTO: Sveriges grisföretagare

  Fortsatt hög efterfrågan

  Den svenska självförsörjningsgraden låg första kvartalet i år på 79 procent vad gäller griskött, vilket är en hög siffra sedan EU-inträdet. Det beror delvis på att importerat kött generellt varit dyrare, vilket minskat efterfrågan, enligt Elander.

  Jan Forssell, nötköttsbonde i Dalarna och ordförande för medlemsorganisationen Sveriges nötköttsproducenter, säger att efterfrågan fortsatt är hög även på nöt och att det uppstått viss brist under coronakrisen. 

  – Det är framför allt försäljningen av nötfärs som ökat när många lagat mer mat hemma och restaurangbesöken samtidigt minskat, säger han.

  Torkan påverkar

  Han tror också på en gynnsam grillsäsong när många stannar hemma i sommar. Och de som grillar kommer oftare än vanligt att välja lite finare och dyrare köttdetaljer ”för att få in lite lyx i tillvaron”, spekulerar han.

   Jan Forssell är ordförande för Sveriges nötköttsproducenter och konstaterar att efterfrågan på svenskt nötkött är god, men efterfrågar prishöjningar ut mot nötbönderna.
  Jan Forssell är ordförande för Sveriges nötköttsproducenter och konstaterar att efterfrågan på svenskt nötkött är god, men efterfrågar prishöjningar ut mot nötbönderna. FOTO: TRONS

  Men det har hittills inte varit fråga om några dramatiska prisuppgångar på nötkreatur. Sedan i vintras har kilopriset ökat med en dryg krona till runt 42 kronor i snitt för de vanligaste köttkoraserna. 

  – Vi har egentligen behov av ytterligare höjning med några kronor för att få en vettig ekonomi och kunna satsa. Likviditeten påverkas fortfarande negativt av torkan 2018, säger Jan Forssell.

  Han pekar på att många torkdrabbade nötbönder köpte foder på kredit i fjol, som nu ska betalas med ränta.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen