facebooktwittermail d

Södra Sverige väntar på vatten

Södra Sverige skriker efter regn. Men det verkar inte komma enligt SMHI:s tiodygnsprognos.

Åkrar och vallar i södra Sverige ropar efter regn men enligt SMHI:s tiodygnsprognos blir det på sin höjd några enstaka dagar med mycket måttlig nederbörd.
Åkrar och vallar i södra Sverige ropar efter regn men enligt SMHI:s tiodygnsprognos blir det på sin höjd några enstaka dagar med mycket måttlig nederbörd. FOTO: JOAKIM LAGERCRANTZ

I går rapporterade ATL att bevattningssäsongen startat rekordtidigt i Blekinge. Men läget är likadant på fler håll i södra Sverige.

I Kristianstadstrakten har man börjat bevattna både raps och spannmål. Det är åtminstone en månad tidigare än normalt, enligt Åsa Nordström, växtodlingskonsulent på Hir Skåne. En fördel med uppehållsvädret är att vårbruket har gått fort och smärtfritt då lantbrukarna inte behövt göra uppehåll för regn. Men nu behövs det nederbörd.

– Inte minst för höstspannmålen och rapsen.

”Ska skördas i tid”

Även på Öland har bevattningsanläggningarna tagits i bruk. Främst är det råg som ska tas bli helsädsensilage som fått vatten där.

– Det ska skördas i tid för att man ska hinna så majs sedan, säger Hans Romarker, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar län.

Det har varit extremt torrt i regionen, enligt honom.

– Men i förra veckan kom det i alla fall lite snö, så pass att gödningen i alla fall löste upp sig.

Bevattningsförbud

På Gotland har bevattningsanläggningarna inte tagits ut ännu. Men snart kan det vara dags enligt växtodlingsrådgivare Stefan Uddin. Främst är höst- och vårsådden i behov av vatten.

Bevattningsförbudet som råder på ön påverkar inte lantbrukare som har egna dammar.

– Så kommer bara värmen ser det ljust ut, säger Stefan Uddin.

Bevattningssäsongen är redan i gång i södra Sverige.
Bevattningssäsongen är redan i gång i södra Sverige. FOTO: FREDRIK LOBERG

Väntar på värmen

I Halland började man bevattna redan i slutet av förra veckan, främst på vallar som ska bli ensilage.

Ännu har det inte hänt så mycket med det som har såtts i vår. Även om det fortfarande finns lite fukt i backen så har det varit kallt med minusgrader flera nätter i rad. Men nu finns det hopp om att det ska bli betydligt varmare.

– Blir det 17, 18 19 grader i nästa vecka som det har pratats om kommer det nog ut betydligt fler bevattningsanläggningar, säger växtodlingskonsulent Rolf Lindholm i Halland.

Inget regn i sikte

Åkrar och vallar i södra Sverige ropar efter regn men enligt SMHI:s tiodygnsprognos blir det på sin höjd några enstaka dagar med mycket måttlig nederbörd. Enligt SGU har nederbörden i februari och mars dock inneburit att många små magasin återhämtat sig helt och för de större magasinen har en viss återhämtning skett. Men att det fortfarande krävs rejäla mängder med regn för att situationen i landet ska vara på en normal nivå inför sommaren.