Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 april 2019

  Redan dags att bevattna i Blekinge

  Det torra vädret har inneburit att man redan börjat bevattna vissa grödor i Blekinge. Minst en månad tidigare än normalt. Nu står hoppet till en riktigt blöt påsk.

   Bevattningsmaskinerna har redan börjat rulla i Blekinge. En månad tidigare än normalt. Kommer det inte regn snart kan det bli stora problem om det blir ännu ett torrår. ”Vi har sämre utgångsläge än i fjol”, säger Hans Hedström, rådgivare på Hushållningssällskapet i Blekinge.
  Bevattningsmaskinerna har redan börjat rulla i Blekinge. En månad tidigare än normalt. Kommer det inte regn snart kan det bli stora problem om det blir ännu ett torrår. ”Vi har sämre utgångsläge än i fjol”, säger Hans Hedström, rådgivare på Hushållningssällskapet i Blekinge. FOTO: Fredrik Loberg / Arkiv

  Åkrarna är torra. Och i de diken där det i fjol rann vatten vid den här tiden är det inget vatten i år. Den 23 mars kom det 10–15 millimeter regn i Blekinge. Sedan dess har det varit uppehåll.

  Nu har många odlare av specialgrödor tagit fram sina bevattningsanläggningar. Minst en månad tidigare än normalt, enligt Hans Hedström, rådgivare på Hushållningssällskapet i Blekinge.

  – Jag har även hört att man har börjat bevattna höstraps.

  Kruttorrt i marken

  Men det är inte bara bristen på nederbörd som är ett problem. Det finns inget vatten i marken heller.

  – I fjol kom det vatten ur grusåsarna fram till i juli. Men nu kommer det inte en droppe.

  – Fortsätter det så här riskerar vi ett torrår som är värre än fjolåret.

  Hur ser väderprognosen ut?

  – Vi har blivit lovade tio millimeter om tio dagar. Men det vågar jag inte lita på att det ska komma, säger Hans Hedström.

  Blöt påsk

  Men även om SMHI får rätt så räcker det inte på långa vägar för att täcka jordbrukets behov.

  – Det måste komma betydligt mer. Nu behöver vi rejält med regn och värme om vartannat. Jag håller tummarna för att det blir en riktigt blöt påsk, säger Hans Hedström.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen