facebooktwittermail d

Mindre metan när havre ersätter korn

Metanutsläppen från mjölkproduktionen kan minska med mer havre i fodret, det visar en ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Resultaten visar att havre istället för korn i fodret skulle kunna minska metanproduktionen i våmmen (arkivbild).
Resultaten visar att havre istället för korn i fodret skulle kunna minska metanproduktionen i våmmen (arkivbild). FOTO: CECILIA PERSSON

Med en havrebaserad foderstat i stället för med korn minskade metanproduktionen med 9 procent. Andra studier har även visat att mjölkavkastningen är minst lika hög med havre som med korn, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Tog gasprover

Forskarna blandade åtta sorter av havre tillsammans med malet gräsensilage och gjorde detsamma med åtta sorters korn. Sedan lades proven i flaskor med våmvätska från mjölkkor och värmdes till 38 grader i ett vattenbad under två dygn. Därefter togs gasprover som beräknade mängden metan och som jämfördes med de olika foderstaterna.

Kan minska metanproduktion

Resultaten visar att havre istället för korn i fodret skulle kunna minska metanproduktionen i våmmen, och därmed bidra till lägre utsläpp av metangas. Det finns även andra utfodringsstudier med mjölkkor som har gett liknande resultat.

Läs också: Nu ska deras alger testas på svenska kor