facebooktwittermail d

Hästar kan fastna vid gränsstationerna

Ytterst få hästar är registrerade i det nya anläggningsregistret. Nu varnar Jordbruksverket för att oregistrerade hästar kan bli stående vid gränsen. 

En häst i en hage.
Det är fortfarande många hästar och hästanläggningar som inte är registrerade. Nu varnar Jordbruksverket för att hästar kan bli stående vid gränsstationerna om inte alla papper är i ordning. FOTO: ANAHITA ARAI

Den 1 oktober ska alla hästar i Sverige vara registrerade i Jordbruksverkets nya anläggningsregister. Men hittills har endast 29 100 hästar av landets mellan 300 000 och 350 000 hästar registrerats. 

– Det kommer att bli problem för dem som ska föra hästar över internationella gränser och inte har registrerat sin anläggning, säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket. 

För att transportera hästar mellan länder krävs ett hälsointyg. Enligt EU:s djurhälsoförordning som träder i kraft 1 oktober ska det stå vilken registrerad anläggning hästen reser från och till vilken registrerad anläggning hästen ska. Om inte alla papper är i ordning går det alltså inte att flytta hästen mellan olika länder.

– Det här är kanske något som hästägare inte tänker på, så därför vill vi nu gå ut och informera om det. Hästar kan bli stående vid gränsen om det saknas ett intyg, säger David Slottner.

Gränsstation mellan Norge och Sverige.
Om inte alla papper är i ordning kommer det inte att gå att flytta hästen mellan olika länder efter den 1 oktober. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX/TT

Som ATL har rapporterat har Jordbruksverkets hästdatabas, registreringen av av hästar och hästanläggningar kantats av problem. I våras tvingades myndigheten avbryta registreringen av hästar på grund av datatrassel.

Svårt att registrera äldre hästar

– Det har varit problem med vår e-tjänst men de flesta problemen ska vara avhjälpta. Det kan fortfarande uppstå problem vid registrering av hästar födda före 2009, säger David Slottner.

I somras gick Jordbruksverket ut med en uppmaning i en annonskampanj för att få fler att registrera både hästar och hästanläggningar för att undvika att allt för många påbörjar registreringen i sista stund. Ändå har få hästanläggningar har registrerats. Hittills finns det endast 9 500 hästanläggningar i Jordbruksverkets register.

– Hästarna gick på sommarbete när vi hade annonskampanjen. Jag har full förståelse för de som väntat till hösten med att registrera hästarna när de vet att de har rätt hästar på anläggningen, säger David Slottner.

Alla djur förutom sällskapsdjur ska registreras

Enligt EU:s djurhälsoförordning ska en häst registreras på en anläggning om den hålls på anläggningen i 30 dagar eller mer. Hittills finns 29 100 av landets 300 000-350 000 hästar i anläggningsregistret samt 9 500 hästanläggningar. 

Registreringskrav gäller för alla djur förutom sällskapsdjur. Höns räknas inte till gruppen sällskapsdjur. Även djur som hålls i till exempel vilthägn och zoo ska registreras.

Läs mer om hästdatabasen och anläggningsregistret

Få hästar registrerade i nya anläggningsregistret

Nya datatrassel för Jordbruksverket