Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 12 januari 2018

  Superhästen börjar ny karriär

  Att få full bok som avelshingst i dag är få förunnat. För Nuncio tog bara några dagar.

   Intresset för Nuncio, här efter sin Elitloppsseger 2016, som avelshingst har varit enormt. Hingsten blev fullbokad på bara några dagar.
  Intresset för Nuncio, här efter sin Elitloppsseger 2016, som avelshingst har varit enormt. Hingsten blev fullbokad på bara några dagar. FOTO: Mostphotos

  Travsveriges första riktigt stora nyhet 2018 kom när Stefan Melander meddelade att Nuncio slutar tävla. Menhammar stuteri köpte in sig i hingsten och stallas nu upp på stuteriet för att på heltid verka som avelshingst.

  Beskedet kom efter ett inte helt lyckat tävlingsår 2017. Nuncio klarade inte riktigt att följa upp succéåret 2016, som bland annat innebar vinst i samtliga starter och en Elitloppsseger. Det gick betydligt knackigare ävem om det blev fem segrar och en miljon kronor insprunget. Så även om många hoppades att hingsten trots allt skulle trimmas för start i Prix d´Amerique i slutet av januari så blev beskedet att tävlingskarriären nu var över inte särskilt förvånande.

  Stuteriet blev nedringt

  Efter beskedet blev Menhammar fullkomligt nedringt av stoägare och uppfödare som ville boka hingsten. Intresset för hingsten var enormt.

  – Det har varit helt sanslöst och jag har aldrig varit med om något liknande på travsidan. Det kanske kan liknas vid när hopphingsten Robin Z kom till Flyinge Det var rätt upphaussat och jag tror han fick omkring 250 ston, säger Johan Hellander, veterinär och platschef på stuteriet.

  På bara ett par dagar var hingsten fullbokad, vilket i travsporten betyder maximala 150 ston.

  – Det är också roligt att det varit ett sånt genuint intresse från hela Travsverige. Vi har bokningar från både stora och små uppfödare.

  Varför tror du att intresset för Nuncio i aveln är så stort?

  – Det är ju en fantastisk individ, med fantastiska tävlingsprestationer både i USA och Sverige. Sedan har ju Stefan Melander skapat ett stort intresse för Nuncio, det betyder en del av hypen runt hästen.

  Den faktor som har störst betydelse i aveln och störst arvbarhet när det gäller travhästar är individernas egna tävlingsprestationer. Det ska vara tidiga unghästmeriter och i högsta konkurrens, något som Nuncio har sedan unghästtiden i USA innan han togs över till Sverige.

  – Det är vad vi tittar på och som ligger till grund för vår bedömning hur vi tror att han ska kunna prestera som förärvare, säger Johan Hellander.

  12 miljoner kronor

  Nuncio har redan lämnat Stefan Melanders träningsstall för Menhammar med box i samma stall som stuteriets övriga avelshingstar. Avelsarbetet är också i full gång och hingsten tappas regelbundet på sperma.

  Menhammar räknar med att själv betäcka drygt tio ston med hingsten.

  – Naturligtvis är det kul att vi räddat hingsten kvar till avel i Sverige. Men vi sätter naturligtvis våra egna avelsston främst. Men i övrigt tänker vi på att fördela platserna väl, säger Johan Hellander.

  Med boknings- och levande fölavgift kostar Nuncio 80 000 kronor exklusive moms. Skulle det bli 150 levande föl nästa år drar hingsten in 12 miljoner kronor på sitt avelsarbete.

  Fenomenet Nuncio

  Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melander ropade in Nuncio på auktion i USA. För rena fyndpriset – motsvarande cirka 50 000 kronor. Men hästen var inte export- eller importberättigad på grund av att mammans meriter inte räckte till. I stället blev hingsten kvar i USA, först hos Jim Oscarsson och sedan hos Jimmy Takter. Där sprang Nuncio in 11,3 miljoner kronor i USA som två- och treåring och var nära att vinna Triple Crown.

  Framgångarna fortsatte sedan i Sverige och under 2016 var han obesegrad med vinster i flera stora lopp som Elitloppet.

  Totalt gjorde Nuncio 63 start och tog 42 segrar samt sprang in 28,6 miljoner.

  Varmblodstravarnas betäckningar 2017

  Nio hingstar betäckte 100 ston eller fler under 2017. AV dessa fick tre hingstar 150 ston: Maharajah, S.J.´ Caviar och Uncle Lasse.

  Övriga över 100 ston var: Raja Mirchi, Readly Express, Zola Boko, Make It Happen, Canepa Hanover och The Bank.

  Intressant är att fyra av hingstarna är svenskfödda.

  LÄS OCKSÅ: Självantändande balar bakom bränder i häststall

  PREMIUM: Långa transporter riskabelt för hästar

  PREMIUM: Djurskyddsfrågorna regeringen väjde för

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen