Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 1 november 2018

  Strömsholmsstölden gäckar polisen

  Polisen i Mellansverige fruktade en stöldvåg av sadlar i höst, hittills har dock färre stall drabbats än i fjol. Men den stora sadelstölden på ridskolan Strömsholm väcker nya frågor.

  Under oktober månad förra året var det tätt mellan sadelstölderna i Mellansverige. Ett stort antal stall och anläggningar drabbades och tjuvarna klarade sig undan.

  – I år befarade vi en liknande brottsvåg, men det har inte utvecklat sig så hittills. Det är färre stall som drabbats, säger polisen Lisa Sannervik.

   ”Tjuvarna visste vad de skulle välja. De länsade ingenting utan tog bara de dyraste sakerna, säger Jonas Johnson som är verksamhetsledare på ridskolan Strömsholm.
  ”Tjuvarna visste vad de skulle välja. De länsade ingenting utan tog bara de dyraste sakerna, säger Jonas Johnson som är verksamhetsledare på ridskolan Strömsholm.

  ”Obehagligt att inte kunna skydda sig”

  Men sett till mängden stulna sadlar är man snart uppe i samma nivå. Det beror på den uppmärksammade sadelstölden på Ridskolan Strömsholm i Västmanland tidigare i höstas.

  När tjuvarna slog till mot riksanläggningen kom de över ett 60-tal sadlar och annan ridutrustning från olika sadelkammare. Bytet uppskattas vara värt en miljon kronor. Många drabbade var privatpersoner som hade sina hästar inhyrda på anläggningen.

  – Det är obehagligt när man inte vet hur man ska kunna skydda sig. Vi hade följt försäkringsbolagens alla krav på säkerheten. Tjuvarna har ändå brutit sig in med lätthet, säger Jonas Johnson, verksamhetsledare på Ridskolan Strömsholm till ATL.

  Stölden uppmärksammades i TV3:s program Efterlyst och ett tiotal nya tips har kommit in till polisen, men ingen misstänkt har gripits och det är ont om spår.

  – Strömsholmsstölden sticker ut på många sätt. Förr har tjuvarna varit väldigt inriktade på sadlar, men här har även träns, bett och annan utrustning stulits. Det är också ovanligt många sadlar som stulits samtidigt, säger Lisa Sannervik.

  Tills vidare väljer Ridskolan Strömholm att utöka vaktbevakningen på anläggningen, men studiebesök och öppna visningar blir av som planerat.

  – Vi ändrar inte på det. Vi kommer att fortsätta vara en öppen anläggning, säger Jonas Johnson.

   Lisa Sannervik, presstalesperson hos Polisen i Region Mitt.
  Lisa Sannervik, presstalesperson hos Polisen i Region Mitt. FOTO: Fotograf Sebastian Lindberg

  ”Vet inte vart sadlarna tar vägen”

  Mönstren för sadeltjuvarnas beteende liknar varandra, enligt polisen. De rekar på plats i förväg och slår till på natten, i skydd av mörkret. De vet vilka sadlar som är värdefulla och tar bara dem.

  Vad har hänt efter förra höstens många sadelstölder i Mellansverige?

  – Vi har inte gripit någon misstänkt i vår region, men vi samarbetar med polisen i hela landet kring de här frågorna. Det finns uppgifter från tidigare utredningar om att det har rört sig om kriminella nätverk som sålt godset utomlands men det är inget vi kan säga om de här nya fallen. Vi vet inte vart sadlarna tar vägen, säger Lisa Sannervik.

  LÄS MER: Polisens tips: Så skyddar du dig från sadelstölder

  Relaterade artiklar

  Till toppen