Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 19 June

  Hennes unghingst spårlöst borta

  Natten till söndagen försvann ettårige paint-hingsten Colt spårlöst från sin hage. Nu misstänks att hästen stulits.

  Sedan söndagsmorgonen har uppfödaren och ägaren tillsammans med frivilliga letat efter den försvunna unghästen. Allt de haft att gå på har varit några hovavtryck som slutar i intet. Sedan inte ett spår.

  Kvar i hagarna vid gården fanns de andra hästarna. Men ingen Colt.

  – Han var väldigt bunden till sin flock, jag kan inte tro att han lämnat den frivilligt, säger uppfödaren Ingvild Angel Ruud till ATL.

   Ettårige painthingsten Colt är spårlöst försvunnen sedan natten till söndagen från gården i Boet utanför Ödeshög.
  Ettårige painthingsten Colt är spårlöst försvunnen sedan natten till söndagen från gården i Boet utanför Ödeshög. FOTO: Privat

  Fanns inte i hagen

  När Ingvild först upptäckte att Colt inte syntes till på söndagsmorgonen trodde hon att unghästen kanske skadat sig i hagen och blivit liggande. Efter att sedan ha letat under hela söndagen med hjälp av vänner och bekanta utan att hittat hästen gjordes en polisanmälan.

  – Vi letade överallt, längs grusvägar, i skogen, i brunnar, hålor och annat. Men inte ett hovspår, inte en gödselhög.

   American paint horse har vita teckningar i olika omfattning. Varje hästs teckning är unik. Så här ser Colts vänstra sida ut...
  American paint horse har vita teckningar i olika omfattning. Varje hästs teckning är unik. Så här ser Colts vänstra sida ut... FOTO: Privat

  Kan avslöjas med DNA

  Misstanken finns om att unghästen nu stulits och kanske också förts utomlands:

  – Jag är mest rädd att någon gör honom illa. Jag är så fruktansvärt ledsen och arg och jag kommer aldrig att sluta leta. De kan ändra hans papper och ta bort hans chip, men vi har hans DNA-test och det kan aldrig ändras.

  Men polisutredningen lades ner omgående och Tullverket gav beskedet att tullen inte kontrollerar eller kan stoppa det som förs ut ur Sverige. Så där fanns ingen hjälp att få säger hon.

  – Men vänner som bor utomlands, har varit hjälpsamma och tagit kontakt med tull länder som Tyskland och Danmark och förmedlat fakta och bilder på Colt.

   ...och så här är han tecknad på sin högersida.
  ...och så här är han tecknad på sin högersida. FOTO: Privat

  ”Känns så overkligt”

  Samtidigt vill Ingvild inte riktigt tro att någon stulit hästen, som värderas till 45 000 kronor och enligt henne inte har så stort värde som avelshingst.

  – Isåfall tror jag mer att de ville åt min avelshingst Dallas, pappa till Colt, som är mer värdefull. Men jag vill inte tro att han är stulen, det känns så overkligt, jag hoppas att han finns kvar i närheten.

  Så nu hoppas hon på att få i gång en mer organiserad sökning i området runt gården i Boet utanför Ödeshög och med hjälp av både drönare med kamera och hundfolk.

  – Det är så otroligt många godhjärtade och snälla människor som hjälpt till. Är det fler som kan ta en extra runda i sina marker eller hålla ögonen öppna är jag tacksam. säger Ingvild Angel Ruud.

   Ingvild Angel Ruud föder bland annat upp painthästar vid gården i Boet i Ödeshög där hon bott de senaste två åren.
  Ingvild Angel Ruud föder bland annat upp painthästar vid gården i Boet i Ödeshög där hon bott de senaste två åren. FOTO: Privat

  Ovanligt med häststölder

  Häststölder har hittills inte varit vanliga i Sverige även om det över tid har hänt, bland annat i några fall med shetlandsponnyer.

  I ett av fallen återfanns en av de två stulna ponnyerna elva år senare – i Finland. En veterinär upptäckte att ponny var chippad och på så vis kunde identiteten fastställas.

  Fotnot: Den som eventuellt har sett, har tips eller vet något om hästen kan kontakta Ingvild Angel Ruud eller polisen 114 14.LÄS OCKSÅ: Unga kvinnor stal ponnyLÄS OCKSÅ: Sadelregister ska stoppa tjuven

  Till toppen