Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 17 maj 2018

  Ny hingst bärare av WFFS

  Nu har också en hingst i Sverige testats positiv för den ärftliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS.

   Sjukdomen WFFS innebär att huden lossnar på nyfödda föl som dör eller måste avlivas kort efter födseln.
  Sjukdomen WFFS innebär att huden lossnar på nyfödda föl som dör eller måste avlivas kort efter födseln. FOTO: Ann Lindén

  Sedan tidigare är det känt att KWPN-hingsten Everdale testat positiv som bärare av anlaget. Sjukdomen innebär att huden lossnar på nyfödda föl, som dör eller måste avlivas kort efter födseln.

  Tester har nu visat att även SWB-hingsten och bruksprovsvinnaren Harvy 1327 är bärare av anlaget. Hingstens ägare, Blädde gård, valde att testa hingsten efter att ett föl visade symptom liknande de som WFFS ger.

  Harvy står till förfogande till avel men vad som händer efter beskedet är ännu oklart, enligt tidningen Ridsport. Sjukdomen finns idag inte på någon defektlista, varför hingsten kan fortsätta verka i aveln.

  För att ett föl ska drabbas krävs att både fader och moder bär på anlaget. Risken att fölet då drabbas är 25 procent enligt SWB. Rekommendationen om någon vill använda hingst som är anlagsbärare för WFFS är att testa stoet.

  – Vi kommer att göra avdrag på språngavgiften som motsvarar provtagningen om någon vill använda sig av honom, säger Tobias Larsson vid Blädde gård.

  Blädde ska nu också testa alla sina hingstar samt Harvys ettåriga avkommor och årsföl för att se om det finns någon gemensam nämnare i generna mellan hästarna.

  LÄS OCKSÅ: Travsällskap krävs på skadeståndLÄS OCKSÅ: Ny idé om sadelregister prisades

  Läs mer om

  Till toppen