Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 september 2018

  Tandtekniker frias från djurplågeri

  En tandtekniker i södra Sverige frias från misstanken om djurplågeri. Tingsrätten ansåg inte att det gick att slå fast att teknikern orsakat skadorna.

  FOTO: Mostphotos

  Tandteknikern åtalades efter en behandling av fem hästar. Åklagaren hävdade att hästarna blivit utsatta för en överdriven behandling som orsakat stort lidande.

  Men tingsrätten anser att det inte är bevisat att tandtekniker gjort sig skyldig till djurplågeri. I stället konstaterar rätten att åsikterna kring behandling av hästtänder går isär.

  ”Det finns uppenbarligen två olika uppfattningar om tandraspning på hästar. Det har tydligt framgått att denna djupa skillnad i utgångspunkt har präglat samtliga vittnesmål”, skriver tingsrätten i domen enligt Tidningen Ridsport.

  Rätten friar tandtekniker från misstankarna om djurplågeri och brott mot lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård. Rätten anser inte att det funnits stöd för att teknikern varit hårdhänt vid behandlingar, inte heller att behandlingen av en häst i sig kan ha orsakat kolik.

  Till Ridsport säger tandteknikerns försvarare, Eva Johansson, att om tingsrätten kommit fram till att tandraspning varit djurplågeri skulle alla hästtandtekniker, som använder motsvarande metod, bli utan jobb.

  LÄS OCKSÅ: Nytt vaccin ska lindra eksemplåga hos hästLÄS OCKSÅ: Hon vill etablera nya rasen aegidienberger i Sverige

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen