Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 11 oktober 2019

  ”Fler borde få upp ögonen för hästkött”

  Det var grannen som kom med idén: Varför inte slakta och sälja hästkött i köttlådor? Sara Rosqvist på Äspinge Kött gick all in och förverkligade idén.

   Sara Rosqvist i Äspinge utanför Hörby, här med dottern Lovisa på armen, satsar på produktion både av lamm- och hästkött för försäljning och vidareförädling.
  Sara Rosqvist i Äspinge utanför Hörby, här med dottern Lovisa på armen, satsar på produktion både av lamm- och hästkött för försäljning och vidareförädling. FOTO: Lena Karlsson

  Till vardags jobbar Sara Rosqvist som processoperatör på sockerbruket i Örtofta och just nu är det jobb till 110 procent när betkampanjen pågår.

  Parallellt med jobbet har hon fortsatt utveckla sitt företag Äspinge Kött. Det började med lamm från egen produktion samt lite nötkött. Nu ser hon ut att vara först i Sverige med att också erbjuda köttlådor med – hästkött.

  – Hästkött är ett väldigt bra kött så det är synd att det går till spillo många gånger och kasseras, säger hon.

  Vill inte äta hästkött

  Hon var beredd på reaktioner kring sin affärsidé. Svenskar är inga stora konsumenter av rent hästkött. Köttet finns inte regelmässigt i butikernas köttdiskar utan mestadels i större städers saluhallar. Det mesta går till charkuteriprodukter som korv samt färdiga rätter.

  Många människor äter heller inte hästkött av känslomässiga skäl.

  – Jag vill ju att fler ska få upp ögonen för hästkött och att det inte ska vara så tabubelagt som här i Skåne till exempel. Uppåt landet verkar det som det är vanligare med hästkött.

   Hästarna föds upp på naturbetesmarker i närheten.
  Hästarna föds upp på naturbetesmarker i närheten. FOTO: Lena Karlsson

  Färre reaktioner än väntat

  Det blev inte så mycket negativa reaktioner som hon trott. Idag har lanthandlarna i trakten också tagit in hästköttet precis som de tar in annat lokalproducerat kött som till exempel nöt.

  Sara Rosqvist har valt att rikta in sig på lantrashästar som ardenner, nordsvensk och fjording. Hon samarbetar med en ardenneruppfödare i närheten som föder upp och bland annat visar sina ston på premiering. Men alla hästar går inte att sälja, ofta blir det några unghingstar kvar.

  – Då slaktar vi hästarna i stället för att de ska slumpas bort eller hamna på ställen som inte är så bra.

  Ger bättre betalt

  Uppfödaren får bättre betalt av Äspinge Kött än normalt vid slakt, 20 kronor per kilo. Det är dubbelt så mycket jämfört med vad många slakterier betalar.

  – Det är det svenska köttet, närproducerat, klimatsmart och djur uppfödda utan antibiotika, som jag vill framhäva.

  Hittills har ett par hästar gått till slakt och det blir ytterligare en häst i höst. Efterfrågan är stadigt ökande enligt Sara Rosqvist. Förutom de lokala lanthandlarna säljs det mesta via så kallade Reko-ringar.

  – 90 procent av det vi producerar säljs via sex olika Rekoringar, säger Sara Rosqvist som också är administratör i den lokala ringen i Hörby.

   Sara Rosqvist har valt att satsa på köttlådor med hästkött, främst kött från ardenner, och hon upplever en stadigt växande efterfrågan på hästkött.
  Sara Rosqvist har valt att satsa på köttlådor med hästkött, främst kött från ardenner, och hon upplever en stadigt växande efterfrågan på hästkött. FOTO: Lena Karlsson

  Hästkorv med egen krydda

  Köttet säljs i köttlådor med olika innehåll men också som styckdetaljer eller förädlade till hamburgare eller korv. Med hjälp av slakteriet har Sara Rosqvist också tagit fram en egen hästkorv med egenkomponerad kryddning. Tanken är att fortsätta vidareförädla hästköttet.

  – Det finns heller inte så mycket recept för hästskött så vi har testat oss fram och gjort en del recept själva, som hästlasagne och galopps, säger hon med glimten i ögat.

  Basen i verksamheten är gården i Äspinge där hon också har en mindre uppfödning av gotlandsruss. Att komma i gång med köttlådor med häst tog ett och ett halvt år. På kort sikt är målet att kunna ha en stor del av försörjningen på hemmaplan men jobba med betkampanjen. På lite längre sikt ser hon möjligheten att helt ha sin försörjning på gården.

   Kretsloppstänk präglar affärsidén. Unghästar som inte hittar en köpare kan i stället hamna i frysboxen i stället för att säljas till underpris eller gå till slakt och kasseras.
  Kretsloppstänk präglar affärsidén. Unghästar som inte hittar en köpare kan i stället hamna i frysboxen i stället för att säljas till underpris eller gå till slakt och kasseras. FOTO: Lena Karlsson

  Föder upp lamm och russ

  Namn: Sara Rosqvist

  Familj: Man och dottern Lovisa, knappt 1,5 år.

  Företag: Äspinge Kött

  Gården: Uppfödning av lamm och gotlandsruss på egna gården med 8 hektar åker och skog samt arrendemarker.

  Produkter: Köttlådor och styckdetaljer av främst lamm, häst och nöt. Lamm- och hästkorv.

   Hästfärs och en rökt hästkorv med egen kryddning finns bland produkterna.
  Hästfärs och en rökt hästkorv med egen kryddning finns bland produkterna. FOTO: Lena Karlsson

  Saras bästa recept

  När Sara inte hittade så mycket recept på maträtter med hästkött så modifierade och provlagade hon sig fram till nya varianter på gamla välkända rätter. Här bjuder vi på två av dem.

  Fyllda hästlövbiffar

  Här är en rätt som passar bra på hösten när det finns svamp i skogen.

  Ingredienser:

  hästinnanlår

  crème fraiche

  skogschampinjoner eller kantareller

  schalottenlök

  salt

  svartpeppar

  viltkrydda

  Gör så här:

  Skiva innanlåret tunt, banka med fördel ut det. Blanda en kräm av crème fraiche, finhackad schalottenlök och finhackad svamp. Smaka av med salt, svartpeppar och viltkrydda . Bred på krämen på lövbiffarna och rulla ihop dem. Fäst med en tandpetare. Stek rullarna lätt runt om.

  Servera med klyftpotatis eller hasselbackspotatis och chilibearnaise.

  Obs, glöm inte att meddela eventuella gäster om tandpetaren!

  Galopps

  Här har Sara omvandlat traditionell kalops som görs med nötkött till en hästigare variant.

  Ingredienser:

  1 kg hästbog

  1 medelstor morot

  1 gul lök

  2 msk viltfond

  3 krm koriander

  2 lagerblad

  10 kryddpepparkorn

  2 msk vetemjöl

  1 liter vatten

  salt

  vitpeppar

  Gör så här:

  Putsa köttet och skär det i 3×3 centimeter stora bitar. Skala och skär morötter och lök i 2×2 centimeter stora bitar. Bryn köttbitarna i smör i en gryta. Tillsätt morötter, lök, viltfond, lagerblad, kryddpeppar. Fräs några minuter under omrörning. Strö över mjölet och blanda det väl. Häll i vatten precis så det täcker köttet. Tillsätt salt, vitpeppar och koriander. Koka upp och rör så det inte fastnar i botten. Låt puttra under lock tills köttet är mört, cirka 1,5 timmar.

  Servera med kokt potatis och inlagd gurka.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen