facebooktwittermail d

Lyxig herrgård toppar Hemnet – här är de dyraste fastigheterna

En lyxrenoverad herrgård, en högpresterande grisgård och flera nya skogsfastigheter. ATL listar de tio dyraste objekten inom jordbruk och skog just nu. 

Hässle gård. Entré.
Hässle gård toppar listan som Sveriges dyraste gård just nu. FOTO: WIDERLÖV & CO

1. Växtodling/Häst: Hässle gård, Enköping

Prisidé: 119 miljoner 

– Jag har sålt många exklusiva objekt men det här är den finaste fastigheten som jag någonsin fått förmånen att sälja, säger Peter Eriksén, mäklare vid Widerlöv & co, till ATL.

Ja, ni hör ju. På första plats på vår lista över dyraste fastigheter hittar vi en herrgård med anor från 1700-talet. Gården är belägen vid Mälaren, endast 45 minuters bilfärd från huvudstaden. 

Hässle gård. Ägor.
Det finns både vinkällare och spa i huvudbyggnaden. FOTO: WIDERLÖV & CO

Hela gården har genomgått en totalrenovering där förstklassigt material använts. 

– Hela fastigheten är minutiöst renoverad och helt fantastisk. Bara köket kostade 5 miljoner och baren kommer från Harrods i London, säger Peter Eriksén.

Huvudbyggnaden har en boarea om cirka 700 kvadratmeter och är omgiven av en nyanlagd parkliknande trädgård med poolområde. Nere vid Mälaren finns sjöstuga med brygga och bastu och det finns också tillstånd att anlägga en sandstrand. 

Hässle gård. Baren från Harrods i London.
Baren från Harrods. FOTO: WIDERLÖV & CO
Hässle gård. Sjöstugan vid Mälaren.
Sjöstugan vid Mälaren. FOTO: WIDERLÖV & CO

Ladugårdsbyggnaden är nyrenoverad med garage för upp till tjugo bilar, men det finns också ett kontor och en verkstad samt ett slakteri och en jazzklubb. 

– Hela fastigheten är på 59 hektar och då är ungefär 40-45 hektar åkermark. I dagsläget arrenderar man ut jordbruket, säger Peter Eriksén.

Vilka faktorer har spelat in när ni prissatt fastigheten?

– Främst pengarna som lagts ner på renoveringen och hur marknaden ser ut. Läget gör mycket också, herrgården ligger ju bara ett stenkast från Stockholm. Det är väldigt tyst och rofyllt på Hässle gård, inget konstant brus som i städerna. Just nu har jag haft en intressent som redan hunnit titta på gården, säger Peter Eriksén.

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 21 000 gånger. 

Här är annonsen. 

Hässle gård. Jazzklubb.
Jazzklubben inne i den nyrenoverade ladugårdsbyggnaden. FOTO: WIDERLÖV & CO

2. Växtodling: Tånga Gård, Helsingborg

Prisidé: 115 miljoner

Gården vid Skälderviken utanför Helsingborg har toppat vår lista över dyraste fastigheter under en längre tid men får nu se sig nerflyttad till andra platsen. Tånga Gård är unik då den kombinerar tillgången till både skog, åkermark, ängar, dammar och hav.

En bild på Tånga gårds huvudbyggnad bakifrån.
Tånga Gård är unikt då den kombinerar tillgången till både skog, åkermark, ängar, dammar och hav. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

När ATL senast skrev om Skånegården meddelade mäklaren Ann Knutsson vid Skånegårdar att intresset var fortsatt stort för gården och att några av intressenterna kom från flera olika länder. 

– Men det här är ett stort projekt och en stor gård och då tar det sin tid, sa hon till ATL i september. 

Bild på området.
I dag bedrivs jordbruk i egen regi på gården. Det handlar om 247 hektar åkermark, det mesta av jordklass 7. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

Arealen omfattar 247 hektar åkermark, det mesta klass 7. Arronderingen är god med stora rationella brukningsenheter. Det återstår fortfarande att se om köparen väljer att bruka marken själv eller om hen beslutar sig för att arrendera ut.

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 127 000 gånger. 

Här är annonsen.

3. Skog: Smedbo gård, Örkelljunga

Prisidé: 110 miljoner

På tredje plats hittar vi en fastighet med mycket skog och en omgivande gräsmatta på 2 hektar. Hemskiftet är på cirka 250 hektar och fastigheterna är fördelade på två större skiften om cirka 300 respektive 250 hektar vardera. Dessutom finns det två skiften på cirka 100 hektar vardera samt fyra mindre skiften. 

Smedbo gård. Skog.
Fastigheterna ligger väl samlade på gränsen mellan Skåne, Småland och Halland. FOTO: AREAL

Skogen har skötts av Södra sedan 2018 och tall är det dominerande träslaget. Virkesförrådet är på cirka100 000 skogskubikmeter och medelboniteten på 6,8 kubikmeter skog per hektar och år. Det finns även goda jaktmöjligheter och ett troférum som beskrivs som en bra samlingspunkt under en jaktdag. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 17 000 gånger. 

Här är annonsen. 

Smedbo gård
Bostadsbyggnaden renoverades genomgripande under 1990-talet och därefter har byggnaden underhållits löpande. FOTO: AREAL

4. Växtodling/Skog/Häst: Långbro gård, Mölnbo

Prisidé: 70 miljoner

Långbro gård har anor som sträcker sig ända tillbaka till 1300-talet. Gården är på cirka 350 hektar och det finns möjligheter till att bedriva aktivt skogsbruk och jordbruk. Här ryms också ett stall och en ridbana, och för den som är jaktintresserad finns det möjligheter att bedriva jakt.

Bild på Långbro gård.
Långbro gård är på cirka 350 hektar och det finns möjligheter till aktivt skogsbruk och jordbruk. FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

– Det är en väldigt trevlig gård med en välrenoverad huvudbyggnad och fin ägofigur. Intresset är stort och det tror jag bland annat beror på att gården ligger i nära anslutning till Stockholm, sa Viktor Danielsson, mäklare på Karl Danielsson Egendomar, till ATL i september.

Just nu är jordbruket utarrenderat och den nuvarande ägaren har satsat mycket på att utveckla hyresverksamheten på gården.

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 33 000 gånger. 

Här är annonsen.

Bild på Långbro gård.
Värderingen av gården har baserats utifrån skogen och åkermarken, samt beräkningar på gårdens kassaflöde. FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

5. Häst: Julmyra Horse Center, Heby

Prisidé: 70 miljoner 

Ett år har gått sedan Julmyra Horse Center i Uppland lades ut på Hemnet och försäljningen av den 112 hektar stora anläggningen beskrivs som komplex och tidskrävande: 

– Vi för diskussioner med spekulanter men säljarna måste också känna sig bekväma. De vill gärna hitta en köpare som de känner att det är tryggt att överlåta travanläggningen till, sa Mats Fröjdestam, mäklare vid Areal, till ATL i september. 

Översiktsbild på området.
Anläggningen är 112 hektar stor och består av flera stall och byggnader. FOTO: AREAL

Den uppländska travanläggningen har bland annat en rundbana med 100 meter i omkrets, en djupsandsbana och en 800 meters långbana. Det finns även tillgång till trevliga travslingor i naturen. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 130 000 gånger.

Här är annonsen. 

6. Rastaborgs Slott, Ekerö 

Prisidé: 59 miljoner

Det här slottet från 1600-talet figurerade på vår förra lista över dyraste fastigheter. Slottsbyggnaden rymmer 30 rum och har en boarea på 1155 kvadratmeter.  

Bild på Rastaborgs Slott.
I trädgården finns 40 äppelträd, 10 päronträd, 3 plommonträd och ett bigarråträd samt röda vinbärsbuskar. FOTO: ERIK OLSSON

– Det är ett jättefint läge. Man har utsikt ut över hästhagarna och ängarna. Slottet är stort och rymligt och passar perfekt att bo i eller att bedriva verksamhet, sa Helen Larsson, mäklare på Erik Olsson, till ATL i september. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 111 000 gånger. 

Här är annonsen. 

Bild på balkongen på Rastaborgs slott.
Slottet ligger endast 35 minuter från huvudstaden och har nära tillgång till båthamn och värdshus. FOTO: ERIK OLSSON

7. Skog: Vinslövs-Oretorp, Nävlingeåsen

Prisidé: 55 miljoner

Skog i Vinslövs-Oretorp.
Skogsfastighet i Mellanskåne på 342 hektar. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

Här har vi en stor välarronderad skogsfastighet i Mellanskåne på 342 hektar varav 285 är skogsmark, 46 åker och 11 övrig mark. Virkesförrådet är på cirka 55 000 skogskubikmeter.

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 13 000 gånger. 

Här är annonsen. 

8. Skog: Strömsund, Jorm

Prisidé: 50 miljoner

Beskrivs som ett unikt skogsinnehav med enorma potentialer. Skogsfastigheterna är på totalt 2435 hektar och ligger belägna i norra Jämtland med omedelbar närhet till Jormvattnet.

Skog i Jämtland.
Skogsfastigheterna är på totalt 2435 hektar. FOTO: MIKAEL FRISK

Sällsynt god arrondering och god produktion, utlovar mäklaren. 1528 hektar utgörs av produktiv skogsmark, 731 hektar av impediment, 114 hektar fjäll samt 62 hektar vatten. Virkesförrådet är på cirka 177000 skogskubikmeter där 116000 skogskubikmeter utgörs av skog som är äldre än 100 år.

Här kan man som köpare alltså kombinera en god virkesproduktion med ett jakt– och rekreationsvärde utöver det vanliga.

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 14 000 gånger. 

Här är annonsen. 

Skog i Jämtland. Myrmark.
Myrmarker och fjällkänsla. FOTO: MIKAEL FRISK
Skog i Jämtland. Jormvattnet.
62 hektar av fastigheten utgörs av vatten. FOTO: MIKAEL FRISK

9. Skog: Ramkvilla gård, Vetlanda 

Prisidé: 46 miljoner 

Den här gården har figurerat i ATL:s tre senaste listor över dyraste fastigheter. 

Fastigheten är belägen utanför Vetlanda och omfattar tre lantbruksenheter, varav en är obebyggd. Totalt rör det sig om 227 hektar mark, huvudsakligen skogsmark. Men här finns också en odling med ett hundratal frukt- och nötträd och dessutom två bergsjöar.

Fastigheten säljs i sin helhet och säljaren är inte intresserade i bud för delar av fastigheten, uppger mäklaren i annonsen. 

Objektet beskrivs som en högt belägen ”skogsgårdsidyll” och på Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 65 000 gånger. 

Här är annonsen. 

10. Växtodling/grisproduktion: Simontorp och Lönebostället, Sofielund

Prisidé: 45 miljoner

Här hittar vi ett modernt lantbruk som kombinerar omfattande växtodling med grisproduktion. Den nuvarande ägaren brukar cirka 246,5 hektar åkermark och grisproduktionen omfattar 380 suggplatser i treveckors system. Det finns även 2075 slaktsvinsplatser. 

Simontorp och Lönebostället.
Brukad areal är på cirka 87,5 hektar åkerjord och det finns tillgång till ytterligare 158 hektar som ligger under arrende. FOTO: LUDVIG & CO

"Simontorp och Lönebostället ligger på tio i topp listan i landet för smågrisproduktion. Bra nyckeltal, exempel 30 smågrisar per sugga och år. Låga dödstal per kull samt hög smågristillväxt", skriver Johan Herrlin, mäklare på Ludvig & Co, i ett mejl till ATL. 

Inom fastigheten finns bland annat bostadsbyggnader, maskinhallar, stall, verkstad och garage. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 3 700 gånger. 

Här är annonsen. 

Simontorp och Lönebostället.
"Simontorp och Lönebostället ligger på tio i topp listan i landet för smågrisproduktion", skriver mäklaren till ATL. FOTO: LUDVIG & CO
Simontorp och Lönebostället.
Den nuvarande ägaren brukar cirka 246,5 hektar åkermark. FOTO: LUDVIG & CO

Sök på de dyraste jord- och skogsbruksfastigheterna på ATL:s tjänst Sålda fastigheter.