facebooktwittermail d

Många nya fastigheter på Hemnet – Skånegård fortsatt dyrast

Ett stadsnära slott, en by med helande källvatten och en lyxig hästgård med champagnelounge. ATL listar de tio dyraste fastigheterna inom jordbruk och skog just nu. 

1. Växtodling: Tånga Gård, Helsingborg

Prisidé: 115 miljoner

Gården vid Skälderviken utanför Helsingborg fortsätter att vara Sveriges i särklass dyraste gård just nu. Den beskrivs som ett unikt objekt eftersom den kombinerar tillgången till både skog, åkermark, ängar, dammar och hav.

En bild på Tånga gårds huvudbyggnad.
Tånga gård utanför Helsingborg är fortsatt den dyraste gården på Hemnet just nu. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

När ATL senast skrev om gården i juni meddelade mäklaren Ann Knutsson vid Skånegårdar att ett antal privata visningar bokats in. Nu uppger hon att intresset fortsatt är stort för gården. 

– Vi har haft ett tiotal intressenter sedan dess och flera visningar. Några av intressenterna kommer från flera olika länder. Men det här är ett stort projekt och en stor gård och då tar det sin tid, säger hon till ATL.

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 99 000 gånger.

Bild på området.
I dag bedrivs jordbruk i egen regi på gården. Det handlar om 247 hektar åkermark, det mesta av jordklass 7. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

Arealen omfattar 247 hektar åkermark, det mesta klass 7. Arronderingen är god med stora rationella brukningsenheter. Det återstår fortfarande att se om köparen väljer att bruka marken själv eller tänker arrendera ut.

– Det beror helt på köparen. Båda scenarierna är troliga, säger Ann Knutsson.

Hon meddelar också att marknaden i Skåne är fortsatt stark och att försäljningen fortlöper enligt planen.

Här är annonsen.

2. Växtodling/Skog/Häst: Långbro gård, Mölnbo

Prisidé: 70 miljoner

Endast 50 minuter från Stockholm hittar vi nästa objekt – en gård med anor som sträcker sig ända tillbaka till 1300-talet. Utgångspriset är 70 miljoner kronor för Långbro gård som erbjuder ett nyrenoverat corps de logi. Gården är på cirka 350 hektar och det finns möjligheter till att bedriva aktivt skogsbruk och jordbruk. Här ryms också ett stall och en ridbana, och för den som är jaktintresserad finns det möjligheter att bedriva jakt.

Bild på Långbro gård.
Långbro gård är på cirka 350 hektar och det finns möjligheter till aktivt skogsbruk och jordbruk. FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 12 000 gånger. Ett antal privata visningar har bokats in och några har redan genomförts. Värderingen av gården har baserats utifrån skogen och åkermarken, samt beräkningar på gårdens kassaflöde. Utöver huvudbyggnaden ingår bland annat fyra hyreslägenheter.  

– Det är en väldigt trevlig gård med en välrenoverad huvudbyggnad och fin ägofigur. Intresset är stort och det tror jag bland annat beror på att gården ligger i nära anslutning till Stockholm, säger Viktor Danielsson, mäklare på Karl Danielsson Egendomar.

En bild på hästar som betar i hagen.
Det finns både stall och ridbana på Långbro gård. FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

Bedrivs det eget jordbruk på gården nu?

– Just nu är jordbruket utarrenderat. Den nuvarande ägaren har satsat mycket på att utveckla hyresverksamheten på gården.

Här är annonsen.

3. Häst: Julmyra Horse Center, Heby

Prisidé: 70 miljoner 

Snart ett år har gått sedan Julmyra Horse Center i Uppland lades ut på Hemnet. Precis som i oktober 2020 ligger priset på 70 miljoner kronor för den 112 hektar stora anläggningen som består av flera stall och byggnader. 

Översiktsbild på området.
Anläggningen är 112 hektar stor. FOTO: AREAL

– Det är en komplex försäljning som tar sin tid. Vi för diskussioner med spekulanter men säljarna måste också känna sig bekväma. De vill gärna hitta en köpare som de känner att det är tryggt att överlåta travanläggningen till, säger Mats Fröjdestam, mäklare vid Areal, till ATL.

 Han uppger att det är för tidigt att säga när försäljningen är slutförd. 

– Det flyter på bättre nu när restriktionerna lättat och vi har sett ett utökat intresse från utländska intressenter. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 113 000 gånger.

Den uppländska travanläggningen har bland annat en rundbana med 100 meter i omkrets, en djupsandsbana och en 800 meters långbana. Det finns även tillgång till trevliga travslingor i naturen. 

Här är annonsen. 

4. Sätra brunn, Västerås

Prisidé: 67 miljoner

Nu har den som vill chansen att förvärva en egen fullt fungerande by med helande källvatten. Sätra brunn bär nämligen på en 300 år lång historia av människor som vallfärdat till platsen för att dricka vatten av yppersta kvalitet. Under årtiondena har byggnader av olika slag rests runtomkring den hälsobringande källan och i dag bedrivs konferenser och spavistelser på platsen blandat med midsommarfiranden, konserter och bröllop. 

Översiktsbild på anläggningen Sätra brunn.
Byn med det mytomspunna källvattnet. FOTO: RESIDENCE FASTIGHETSMÄKLERI

Totalt omfattar marken 58 hektar varav en separat skogsfastighet om 34 ha. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 43 000 gånger. 

Här är annonsen. 

5. Rastaborgs Slott, Ekerö 

Prisidé: 59 miljoner

Ett slott från 1600-talet med ”oändliga möjligheter”, låter det som något för dig? På femte plats hittar vi Rastaborgs Slott med ett utgångspris som är satt till 59 miljoner kronor. Slottsbyggnaden rymmer 30 rum och har en boarea på 1155 kvadratmeter.  

Bild på Rastaborgs Slott.
"Det är ett jättefint läge. Man har utsikt ut över hästhagarna och ängarna", säger mäklaren till ATL. FOTO: ERIK OLSSON

I trädgården finns 40 äppelträd, 10 päronträd, 3 plommonträd och ett bigarråträd samt röda vinbärsbuskar. 

– Det är ett jättefint läge. Man har utsikt ut över hästhagarna och ängarna. Slottet är stort och rymligt och passar perfekt att bo i eller att bedriva verksamhet, säger Helen Larsson, mäklare på Erik Olsson. 

Hur vanligt är det att ett sånt här objekt kommer ut på marknaden?

– Det är ovanligt i Stockholmsområdet, men ute i övriga Sverige är det ganska vanligt. 

Slottet ligger endast 35 minuter från huvudstaden och har nära tillgång till båthamn och värdshus. 

– Det finns ändå en känsla av privatliv och enskildhet, försäkrar Helen Larsson.

Bild inifrån slottet. Röda mattan är utrullad.
Slottsbyggnaden rymmer 30 rum och har en boarea på 1155 kvadratmeter FOTO: ERIK OLSSON

I dag huserar Kilmaninstitutet på Rastaborgs slott. Aktiebolaget hjälper kunder med kost och hälsa och jobbar nära idrottsmän. Det finns också ett forsknings– och utbildningscentrum på platsen. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 43 000 gånger. 

Här är annonsen. 

6. Skog/Växtodling: Fifalla gård 1, Valdemarsvik

Prisidé: 47,5 miljoner

Här har vi en riktigt skogsgård på totalt 457 hektar, varav 356 ha välskött skog med en virkesvolym på cirka 59 000 skogskubikmeter. 

Bild på Fifalla gård.
Fifalla gård har totalt 457 hektar, varav 356 ha är välskött skog. FOTO: LUDVIG & CO
En bild på en hästhage. Väldigt fridfullt.
Det bedrivs hästverksamhet på gården idag. FOTO: LUDVIG & CO

På gården finns flera byggnader, däribland en mangårdsbyggnad med utsikt över odlingslandskapet och en ladugård som i dag används till hästverksamhet. Stallet har plats för sju hästar. 

Jorden är utarrenderad på ett ettårs avtal som upphör att gälla den 13 mars 2022. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 18 000 gånger. 

Här är annonsen. 

7. Skog: Kyrkebo, Skara

Prisidé: 47 miljoner

Mellan Skövde och Skara hittar vi denna rejäla skogsfastighet som utmärker sig genom sitt grandominerande gallringsbestånd i Billingens klassiska mosaikterräng. Den sammanlagda arealen uppgår till 421 hektar. Beståndet med produktiv skogsmark är 376 hektar och har ett virkesförråd på 63 700 skogskubikmeter med en stor andel av volymen i växande åldrar. 

Kyrkebo skogar passar den som söker en långsiktig investering i en välarronderad skogsfastighet med en hög tillväxt, rationell jakt och utan byggnader. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 8000 gånger. 

Här är annonsen. 

8. Skog: Ramkvilla gård, Vetlanda 

Prisidé: 46 miljoner 

Den här gården har figurerat i ATL:s två senaste listor över dyraste fastigheter. 

Fastigheten är belägen utanför Vetlanda och omfattar tre lantbruksenheter, varav en är obebyggd. Totalt rör det sig om 227 hektar mark, huvudsakligen skogsmark. Men här finns också en odling med ett hundratal frukt- och nötträd och dessutom två bergsjöar.

Objektet beskrivs som en högt belägen ”skogsgårdsidyll” och på Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 52 000 gånger. 

Här är annonsen. 

9. Växtodling/skog: Kölva gård, Uppland

Prisidé: 42,5 miljoner

På nionde plats hittar vi den färskaste annonsen på listan. Denna före detta gästgivargård ligger belägen i Ålands socken, mellan Järlåsa och Vänge, och har en praktfull trädgård med utsikt över de egna markerna. 

Bild på Kölva gård.
Kölva gård omfattar totalt cirka 366 hektar, varav 107 ha åker- och betesmark samt 251 ha produktiv skogsmark. FOTO: AREAL

Läget beskrivs som attraktivt med närhet till både Uppsala och Stockholm. 

Kölva gård omfattar totalt cirka 366 hektar, varav 107 ha åker- och betesmark samt 251 ha produktiv skogsmark. Markerna är varierade och kuperade vilket lämpar sig bra för jakt. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 9000 gånger. 

Här är annonsen. 

10. Häst: Enköping Ytter-Gånsta 14

Prisidé: 39 miljoner

Här har vi en lyxig hästgård med champagnelounge – perfekt för den som vill driva häst- och träningsverksamhet i storstadsnära läge, eller för den som bara är sugen på ett lyxigt livsstilsboende.

Översiktsbild på gården.
Gården ligger nära Enköping och har ett total markareal på 12,5 hektar. FOTO: SKEPPSHOLMEN SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

Gården ligger nära Enköping och har en total markareal på 12,5 hektar. Stallplatserna är påkostade och innefattar tio boxar, paddock, fullt isolerat ridhus, vagnslider, garage, hinderförråd. Marken beskrivs som välskött med rymliga hagar på 5 hektar, samt mindre grusade hagar och uppställningsplatser. Det finns även tillgång till ett upplyst ridspår runt egendomen och möjlighet att arrrendera ytterligare 10 ha vall. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 19 000 gånger. 

Här är annonsen. 

Bilden visar champagne i överflöd.
Champagnelounge. FOTO: SKEPPSHOLMEN SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY
Bilden visar det isolerade ridhuset.
Ridhuset. FOTO: SKEPPSHOLMEN SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

Sök på de dyraste jord- och skogsbruksfastigheterna på ATL:s tjänst Sålda fastigheter.