facebooktwittermail

Här skördas spannmålen autonomt

Allt fler uppstickare pekar ut små arbetsmaskiner som nästa stora grej. Dit hör bland annat Agrobotix som utvecklas i Nederländerna, och som är byggd för att skörda spannmålen helt autonomt.

Den lilla skördetröskan har satts ihop av företaget HuizingHarvest med hjälp av en rad olika delar som har köpts in på nätet.

Tröskan styrs av en GPS, närmare bestämt av RTK, och ska ha kostat 25 000 euro att färsigställa. Men då ingår inte kostnaden för den nedlagda arbetstiden.

Förutom de mest uppenbara fördelarna, som mindre markpackning och i förlängningen även reducerade arbetskostnader, räknar företaget även med att en mindre maskin av det här slaget ska vara billigare för lantbrukarna att köpa in. I teorin skulle de till och med kunna arbeta i svärmar, alltså i små grupper tillsammans med andra maskiner på fältet, påpekar företaget.

Arbetet med skördetröskan inleddes av ett mycket litet team av programmerare och ingenjörer i början av förra året. Det huvudsakliga målet har i det här fallet inte varit att lansera en färdig produkt utan att inspirera lantbrukare och andra maskinföretag runt om i världen.

Även i Sverige finns det aktörer som tänker på liknande sätt. ATL har tidigare berättat om projektet Fieldgofer som går ut på att bygga en autonom spannmålsbärare, och där en av de bärande visionerna bakom arbetet är att få fram mindre skördetröskor - ungefär av det här slaget.

Så här tänker sig det svenska teamet att Fieldgofer ska fungera.

Så här liten var den första prototypen som företaget började jobba med för att testa styrsystemet.
Så här liten var den första prototypen som företaget började jobba med för att testa styrsystemet. FOTO: HUIZINGHARVEST