facebooktwittermail d

Här är världens största grisanläggning

En ny grisanläggning i Kina ger plats åt 84 000 suggor och ska så småningom producera 2,1 miljoner grisar per år, vilket gör smågrisproduktionen till den största i världen, enligt Reuters.

Muyuan Foods bygger världens största grisanläggning.
Muyuan Foods bygger världens största grisanläggning. FOTO: MUYUAN FOODS/REUTERS/TT

Det är Kinas främsta grisproducent, Muyuan Foods, som står bakom anläggningen som ligger i området Nanyang.

Byggnationen satte i gång i mars och i september startade verksamheten i en av de totalt 21 byggnader som finns på anläggningen.

Satsningen kommer som en följd av de stigande fläskpriserna och den enorma anläggningen ses som ett led i ambitionen att minska inköpen från den globala marknaden.

”Grispriserna är mycket höga, våra vinster är riktigt bra och kassaflödet är riktigt gott”, säger Qin Jun, Muyuans vice vd, till Reuters.

Ny teknik ska hålla ASF borta

Afrikansk svinpest (ASF) har drabbat många producenter i Kina de senaste åren och har framför allt gjort att många mindre anläggningar har lagt ner. Totalt minskade Kinas svinbesättning med ungefär hälften under 2019.

Den nya anläggningen ses som en möjlighet att ta igen den förlorade grisproduktionen.

Anläggningen, som beräknas kosta motsvarande 3,8 miljarder svenska kronor, kommer att utrustas med en rad automatiserade åtgärder för att hålla smittan ute.

Det kommer bland annat finnas intelligenta utfodringssystem, gödselrengöringsrobotar och infraröda kameror för att upptäcka när svin har feber.

LÄS MER: 2019 – den afrikanska svinpestens år

LÄS ÄVEN: Afrikansk svinpest har nått Kina

Anläggningen som beräknas kosta motsvarande 3,8 miljarder svenska kronor.
Anläggningen som beräknas kosta motsvarande 3,8 miljarder svenska kronor. FOTO: MUYUAN FOODS/REUTERS/TT