facebooktwittermail d

Här är nya bilderna på varghybriderna

Länsstyrelsen viltkameror har lyckats fånga nya bilder på de varghybrider som föddes tidigare i år.

Det var under sensommaren som de första valparna fångades på bild av Länsstyrelsens viltkameror utanför Katrineholm. Under oktober fångades ytterligare bilder på en mörk och en normalfärgad valp i området.

Länsstyrelsen har skickat spillningar för DNA-analys. Tre av dem hade en DNA-uppsättning som avvek från tidigare kända genprofiler och efter djupanalys identifierades två hunddjursindivider av hankön. Deras DNA-uppsättningar har testats mot 150 skandinaviska vargar samt 29 olika hundraser.

Dessa analyser utesluter att individerna är renrasiga skandinaviska vargar eller renrasiga hundar. Det mest sannolika är att individerna är första generationens hybrider mellan varg och hund, uppger Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen beslutade i förra veckan om skyddsjakt på hybriderna inom ett avgränsat jaktområde i Katrineholms och Eskilstuna kommuner.

Den vargtik som uppehållit sig i området sedan december 2016 kan enligt DNA-analys inte uteslutas vara förälder till hybriderna.

Länsstyrelsen anser att skyddsjakten ska omfatta både hybrider mellan varg och hund samt vuxna vargar i området. Det är avgörande för skyddsjaktens praktiska utförande och för att vargtiken har uppvisat ett oönskat beteende genom att para sig med hund, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida.

LÄS ÄVEN: Vargvalparna var hybrider mellan varg och hund

LÄS OCKSÅ: De lär sig nödslakta på gården

PREMIUM: Uppgivna maskinägare anmäler inte dieselstölder