facebooktwittermail

Skånegård för 115 miljoner – dyrast på Hemnet just nu

Det är blandad kompott i listan och ingen "sommar-rea" verkar vara i sikte. Fastighetsmarknaden är fortsatt stark, säger mäklare som ATL pratat med. 

1. Växtodling: Tånga Gård, Helsingborg

Prisidé: 115 miljoner

I Skälderviken utanför Helsingborg har vi Sveriges helt klart dyraste gård just nu.

Tånga gård utanför Helsingborg är tveklöst den dyraste gården på Hemnet just nu. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

Utgångspriset är 115 miljoner kronor för denna gård med ett topprenoverad Corps de Logi med 279 hektar tillhörande mark och flera ekonomibyggnader.

– Det är mycket som är unikt med detta objekt. Egentligen allt. Det är både skog, åkermark, ängar, dammar och hav. Och ett väldigt vackert och representativt boende, säger Ann Knutsson, ansvarig mäklare vid Skånegårdar. 

På Hemnet har annonsen i skrivande stund klickats över 27 000 gånger. Ett antal privata visningar har bokats in. Värderingen av fastigheten har baserats på jordförsäljningar i omgivningarna och den förstklassiga herrgården: 

– Marknaden i Skåne är fortfarande väldigt stark. Det har varit en stor prisuppgång under det senaste året. Egentligen på alla ägoslag. Både skog, åkermark och boende, säger Ann Knutsson på Skånegårdar. 

I dag bedrivs jordbruk i egen regi på gården. Det handlar om 247 hektar åkermark, det mesta av jordklass 7. FOTO: SKÅNEGÅRDAR.

Skånegårdar räknar också med utländska spekulanter, eller utlandssvenskar som letar efter objekt utöver det vanliga  i Sverige. 

– Då söker man ofta den här typen av objekt. 

Jordbruket på gården bedrivs konventionellt i egen regi av säljarnas driftsbolag. Arealen omfattar 247 ha åkermark, det mesta klass 7. Arronderingen är god med stora rationella brukningsenheter. 

Det återstår att se om köparen väljer att bruka marken själv eller tänker arrendera ut. 

– Det kan vara 50-50 faktiskt vilket det blir. Men det kanske överväger litegrann åt att man arrenderar ut. Att man köper gården för att förvalta och bo.

Den vackra mangårdsbyggnaden byggdes 1846 och har renoverats till absolut toppskick. Dessutom finns flera arbetarbostäder.
Mangårdsbyggnaden har över 400 kvadratmeters boyta. Den vackra mangårdsbyggnaden byggdes 1846 och har renoverats till absolut toppskick. Dessutom finns flera arbetarbostäder. FOTO: SKÅNEGÅRDEN

Vad tror du händer med fastighetspriserna efter pandemin? 

– Det kan förstås innebära att det blir en förändring. Samtidigt tror jag att många företag tar till sig nya arbetssätt. Man efterfrågar ett mer naturnära boende som det går bra att kombinera med arbete i storstäderna. Det är faktorer som talar för en fortsatt god marknad, men sannolikt planar de stora prisstegringar som varit under pandemin ut, säger Ann Knutsson.

Här är annonsen.

2. Häst: Julmyra Horse Center, Heby

Anläggningen är 112 hektar stor. FOTO: AREAL.

Prisidé: 70 miljoner kronor

Den stora Uppländska travanläggningen har varit till salu sedan i oktober förra året.

När ATL senast skrev om gården i april meddelade mäklaren Mats Fröjdestam vid Areal att detta är en komplex försäljning som får ta sin tid att slutföra - men att det finns intresse från flera håll och seriösa spekulanter.

Den 112 hektar stora anläggningen består av flera stall, hagar och utmärkta träningsmöjligheter för travhästar. 

Det finns en rundbana med 1000 meter i omkrets, en djupsandsbana och en 800 meters långbana – förutom trevliga travslingor i naturen. Lägg därtill flera ridbanor, skrittmaskiner och ett ridhus. 

TV: ATL besökte Julmyra 2017 

För den miljöintresserade går det också att knipa pluspoäng. Julmyra Horse Center har varit pionjärer för att minska näringsläckaget från hösthållningen och har bland annat byggt fosfordammar och samarbetar med SLU och länsstyrelsen i sitt miljöarbete. 

Här är annonsen. 

3. Skog: Ramkvilla gård, Vetlanda

Prisidé: 46 miljoner kronor

Här har vi också en gård som var med när ATL senast skrev om de dyraste fastigheterna i april.

Utanför Vetlanda säljs denna fastighet som handlar om tre lantbruksenheter, varav en är obebyggd. Nuvarande ägare vill inte stycka fastigheten utan att köparen tar över hela fastigheten. 

Detta beskrivs som en högt belägen ”skogsgårdsidyll” med en prisidé på 46 miljoner kronor. Totalt rör det sig om 227 hektar mark, i huvudsak skogsmark. 

Här finns också ett ett hundratal frukt- och nötträd och dessutom två bergsjöar.

Här är annonsen.

4. Häst: Brantbackavägen, Bålsta

Prisidé: 35 miljoner kronor

Här är den näst dyraste hästgården på listan, som vi också såg förra gången. 

Stallet har plats för ett tjugotal hästar. FOTO: FERETTI MÄKLERI

Denna gård i Bålsta utanför Stockholm har plats för drygt tjugo hästar fördelat i två stall, varav ett stall med föl/ hingstboxar. 18,6 hektar mark ingår i köpet. 

Gården har ett isolerat ridhus med fibersand och automatisk bevattning, stor utebana och en rehabiliteringsavdelning med utrustning som vattenbad, skrittband, vibrationsplatta samt solarium. Anläggningen har boningshus, gästhus och även en pool.

Gården har fött upp flera fina tävlingshästar. FOTO: FERETTI MÄKLERI

Gården ligger 40 minuter från Stockholms innerstad och mindre än en kvart från E18. 

Här är något för den som vill driva häst- och träningsverksamhet i storstadsnära läge, eller för den som skaffa sig livsstilsboende med alla tänkbara bekvämligheter.

Annonsen finns här.

5. Växtodling/djurhållning: Brostorps gård, Laholm

Prisidé: 33 miljoner kronor

I Veinge utanför Laholm är gården Brostorp till salu. Utgångspriset är satt till 33 miljoner för helheten – men det går också att göra delförvärv. 

Gården har anor från 1600-talet och omfattar 183 hektar mark fördelat på skog och åker med en vacker huvudbyggnad och flera ekonomibyggnader, bland annat stall och maskinhall. 

Gården bedrev grisproduktion fram till förra året. Det nyaste stallet har plats för 624 slaktsvin men kan också byggas om för andra verksamheter.
Gården bedrev grisproduktion fram till förra året. Det nyaste stallet har plats för 624 slaktsvin men kan också byggas om för andra verksamheter. FOTO: DANIEL NORDIN, AREAL.

Gården bedrev smågris- och slaktsvinsuppfödning fram till förra året. 

På fastigheten finns cirka 97 hektar åkermark och 14 hektar beten. Resten är i huvudsak skogsmark med hög bonitet. Jakten är fri för nya ägare direkt efter köpet. 

Det finns redan intresserade spekulanter – och bud, enligt mäklaren Daniel Nordin vid Areal i Halmstad. Intresset för den här typen av gårdar märks också i statistiken. 

– Vi hade på onsdagen över 16000 visningar av annonsen på Hemnet. Det är helt klart över medel. Sedan är detta ett unikt objekt som sällan kommer ut på marknaden.

Gården har anor sedan 1600-talet. Till fastigheten hör också en tre kilometer egen strandlinje eftersom Brostorpsån rinner genom fastigheten.
Gården har anor sedan 1600-talet. Till fastigheten hör också en tre kilometer egen strandlinje eftersom Brostorpsån rinner genom fastigheten. FOTO: MARTIN LARSSON
Boningshuset är stort och välplanerat.
Boningshuset är stort och välplanerat. FOTO: DANIEL NORDIN/AREAL

Blir det vanligare att buden kommer tidigt i processen? 

– Buden är inget att hålla på. Om man vill köpa så är det bra att ge sig till känna tidigt. 

Hur är fastighetsmarknaden just nu? 

– Vi har omvärldsfaktorer med låg ränta och bra virkespriser som påverkar. Vi har också en coronaeffekt där vi ser att fler strävar efter att komma ut på landet. Efterfrågan är fortsatt större än utbudet.

Här är annonsen. 

6. Mjölk/växtodling: Per Olofsgården, Götene

Prisidé: 30,5 miljoner kronor

Även denna gård har varit till salu en tid. Detta är en gård som bedriver ekologisk mjölkproduktion med hög avkastning och god lönsamhet i välskötta stallbyggnader med robotmjölkning för 100 årskor och ett rationellt rekryteringsstall. 

På gården finns även en rymlig maskinhall med gårdsverkstad samt ett trevligt boende i bra skick, enligt mäklaren.

Gården bedriver ekologisk mjölkproduktion. FOTO: AREAL, SKÖVDE.

Till Per Olofsgården hör 130 hektar bra åkermark och 8 hektar naturbetesmark och några hektar skog. 

Åkermarken består i huvudsak av lerjordar och mycket är täckdikat.

I första hand erbjuds en köpare att ta över den nuvarande verksamheten i full drift. 

Här är annonsen. 

Till Per Olofsgården hör 130 hektar bra åkermark och 8 hektar naturbetesmark och några hektar skog.
Till Per Olofsgården hör 130 hektar bra åkermark och 8 hektar naturbetesmark och några hektar skog. FOTO: AREAL, SKÖVDE.

7. Skog/bete/övrigt: Långgarn 130

Prisidé: 30 miljoner kronor

Hur vore det med en egen ö i Stockholms södra skärgård? 

Det har bott fiskarfamiljer i flera generationer på den här ön. Men nu ska den säljas och den som är fiskeintresserad har förstås en del att hämta här. 

Den cirka 100 hektar stora ön har brukats som jordbruksfastighet och här finns en äldre ladugård, smedja, traktorskjul och hönshus. 

Det står inte mycket om skogen, mer än att skogsmarken värderas till 1 230 000 kronor och att summan för den bebyggda lantbruksenhetens värde landar på 3,6 miljoner kronor. 

Ön ligger mellan Horsfjärden och Muskö i Stockholms södra skärgård. Muskö är ju också platsen för en av svenska marinens örlogsbaser. 

Här är annonsen. 

8. Skog: Östra Göinge

Prisidé: 28 miljoner kronor

Norr om Sibbhult i Skåne finns dessa grandominerade, och obebyggda skogsfastigheter till salu med ett tänkt utgångspris på 28 miljoner kronor. 

Av totalt 225 hektar är nästan 97 procent produktiv skogsmark. Trädslagen fördelar sig med 74 procent gran, följt av 19 procent björk, 5 procent tall och resten ädellöv. 

Virkesförrådet bedöms till 26 287 m3sk och en riktigt god bonitet om 9,7 m3sk. Fördelas virkesförrådet per hektar blir medeltalet 121 m3sk/ha. 

Skogsfastigheterna omfattar totalt 225 hektar mark.
Skogsfastigheterna omfattar totalt 225 hektar mark. FOTO: LUDVIG O CO.

 

Enligt annonsen är infrastrukturen bra, med fina vägnät och funktionella vändplaner och jakträtt finns. 

Här är annonsen.

I Sibbhult finns denna skogsfastighet till salu med utgångspris på 28 miljoner.
Marken, som består av flera fastigheter, är till salu med ett utgångspris på 28 miljoner. FOTO: LUDVIG O CO.

9. Häst: Boarpsvägen 205, Ängelholm

Prisidé: 26,9 miljoner

Vi är kvar i Skåne. Här har vi en lyxig skånsk hästgård som byggdes 1997. 

Ridhus, pool, stort hus och gästboenden finns på gården. Och hagar såklart.
Ridhus, pool, stort hus och gästboenden finns på gården. Och hagar såklart. FOTO: NADJAFI KRISTENSEN FASTIGHETSMÄKLERI

Gården har ett stort boningshus, stall, kontor, ridhus, maskinhall och flera gästlägenheter. Vatten finns i form av såväl pool och kräftdamm. 

Men här har vi nog tveklöst det högsta priset per hektar - fem hektar mark rör det sig om totalt. 

Det är inte så stort?

– Men det gör att det är en väldigt lättskött gård. Och den här gården har visat sig väldigt attraktiv för utlandssvenskar som vill ha hästar i ett bra läge nära kommunikationer. Vi har redan ett bud på 25 miljoner, säger Djavad Kristensen, mäklare vid Nadjafi Kristenssen Fastighetsförmedling.

Stallet är luftigt och vackert murat.
Stallet är luftigt och vackert murat. FOTO: NADJAFI KRISTENSEN FASTIGHETSMÄKLERI

 

Gården ligger i Hjärnarp utanför Ängelholm i en lummig miljö, omgiven av bokskog med trevliga ridvägar. Boningshusen erbjuder all tänkbar lyx och det finns många hästgårdar i närheten, enligt mäklaren. 

– Det är en fantastiskt fin anläggning och en huvudbyggnad i klassisk stil och bra boyta och mycket privat läge som ändå är väldigt nära kommunikationer och större städer. 

Här är annonsen.

10. Skog: Stöpafors, Sunne

Prisidé: 25 miljoner kronor

Avslutningsvis tar vi oss till Värmland och Sunne där Torps gård är ute till försäljning. 

Den vita mangårdsbyggnaden byggdes på 1920-talet och renoverades 2015. Då byggdes också de rymliga flyglarna. 

Gården omfattar 230 hektar, varav 200 hektar är skog. Virkesförrådet ligger på cirka 22000 m³sk fördelade i olika skiften. Ägorna går ända ner till sjön Fryken. 

Här är annonsen. 

Det var de tio dyraste gårdarna  som finns på Hemnet just nu.

Och det finns i skrivande stund ytterligare 720 stycken objekt till salu under kategorin gård/skog på Hemnet. Billigast?  Det är en tomt i Sundsvall för 75 000 kronor.