facebooktwittermail

Mäklare: ”Så ovanligt att det knappt finns”

Dags att investera i 500 hektar skånsk bolagsskog? Eller helt enkelt bara drömma sig bort ett slag? ATL listar de tio dyraste fastigheterna inom jordbruk och skog just nu.

1. SKOG: Everleaf bolagsskog, Osby

Utgångspris: 70 miljoner kronor

FOTO: BENGT EVERTSSON/AREAL

Det hör inte till vanligheterna med drygt 500 hektar sammanhängande skog som säljs i Skåne - som dessutom ett företag får köpa. Men det är vad som gäller när Everleaf Forest AB säljer sin skogsfastighet i Osby kommun.

– Storleken, att juridiska personer får köpa och att det ligger i Skåne. Det är så ovanligt att det knappt finns, säger fastighetsmäklaren och jägmästaren Martin Lindskog vid Areal till ATL.

Fastigheten spänner över ett 529 hektar stort område, med 507 hektar produktiv och kraftigt barrdominerad skogsmark. Medelboniteten är 7,2 skogskubikmeter per hektar. Virkesförrådet uppgår till cirka 97 000 kubikmeter.

Nuvarande ägare köpte fastigheten 2016 och har skött den professionellt via Sydved. Och det märks att det varit bolagsskog under lång tid, med tidigare ägare i form av Domänverket och Sveaskog, menar Martin Lindskog:

– Man ser att det är markant skillnad mot mycket privatägd skog. Det är likartat och rationellt skött och där saker och ting görs i rätt tid. Som skogsägare själv vet jag att åtgärder lätt kan släpa efter, säger han.

Och det har redan kommit in bud, trots att anbudstiden löper ut först 26 april.

– Det är en indikation på att intresset är väldigt stort. Annars är det mer en regel utan undantag att man väntar med att lägga bud till anbudsdagen, säger Martin Lindskog.

Här är annonsen.

2. HÄST: Julmyra Horse Center, Heby

Utgångspris: 70 miljoner kronor

FOTO: MARCUS HALLENBERG/AREAL

Travanläggningen Julmyra Horse Center i Uppland lades ut på Hemnet i oktober. Då som nu ligger priset på 70 miljoner kronor för den 112 hektar stora anläggningen som består av flera stall och byggnader.

”Vi har diskussioner med spekulanter som tittat på anläggningen men även med sådana som ännu inte haft möjligheten att titta på anläggningen. Om det är någon av dessa som är slutlig köpare, av bolagen som äger anläggningen eller fastigheterna på anläggningen, är för tidigt att säga. Det är en komplex försäljning som får ta sin tid att slutföra men det finns intresse från flera håll”, skriver mäklaren Mats Fröjdestam på Areal i ett mejl till ATL.

På gården finns en rundbana med 1 000 meter i omkrets, en 500 meters djupsandsbana och en 800 meters långbana. Lägg därtill flera ridbanor, skrittmaskiner, körvägar och ett ridhus. Som ATL tidigare rapporterat har anläggningen också satsat mycket på miljöåtgärder för att minska näringsläckaget från hästhagarna.

ATL TV: Såhär såg det ut när ATL besökte Julmyra hösten 2017:

Här är annonsen.

3. VÄXTODLING/GRIS: Hassletorp, Mariestad

Utgångspris: 59,5 miljoner kronor

FOTO: KRISTIAN STRANDELL/AREAL

Utanför Mariestad finns egendomen Hassletorp till salu. Det beskrivs som en utpräglad produktionsgård med högavkastande åkermark och välskött skog.

Totalt omfattar egendomen 458 hektar i ett sammanhängande skifte med bra vägnät och med 143 hektar åkermark och 292 hektar skog.

Gården har en mangårdsbyggnad i bra skick, torkanläggning, maskinhallar och grisstallar och ligger ute till försäljning med ett utgångspris på 59,5 miljoner kronor.

Här är annonsen.

4. SKOG: Östanfors Skog, Avesta

Utgångspris: 58,5 miljoner kronor

FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

I Dalaskogarna hittar vi objektet Östanfors Skog som beskrivs som en ”pedantskött” skog med ett bra läge en mil nordost om Avesta. Beståndet med produktiv skogsmark är 457 hektar och har ett virkesförråd på 77 800 skogskubikmeter.

Markerna ska också tilltala den jaktintresserade, precis som den som gillar fiske. Inom fastighetens gränser finns nämligen en liten sjö som hyser regnbågsfisk som man som skogsägare har rätt att fiska. Fastigheten är till salu för 58,5 miljoner kronor.

Här är annonsen.

5. VÄXTODLING: Kvärlöv, Trelleborg

Utgångspris: 51 miljoner kronor

FOTO: SKÅNEGÅRDAR

På skånska slätten beläget mellan Källstorp och Beddinge säljs 101 hektar åkermark i klass 10. Gården säljs med en prisidé på 51 miljoner kronor med tillträde den 14 mars nästa år då det nuvarande arrendeavtalet är uppsagt.

– Det är ett antal mycket stora skiften. Det är bland den bästa jorden vi har i Skåne. Vi har redan fått ett väldigt stort intresse och många har beställt prospekt. Vi förväntar oss ett antal köpare som kommer att vara med i en budgivning här, säger Dag Magnusson, mäklare vid Skånegårdar till ATL.

Totalt består fastigheten av 106 hektar och en bonus är att även Tullstorpsån rinner inom ägorna.

– Det är ungefär fem hektar av fastigheten som ligger i ett vattenprojekt. Det är väldigt trevlig mark där det också finns möjligheter till fin fågeljakt, avslutar han.

Här är annonsen.

6. SKOG/FRUKTODLING: Högaberg, Vetlanda

Utgångspris: 46 miljoner kronor

Till det småländska höglandet tar man sig om man köper fastigheten som ligger ute till försäljning utanför Vetlanda. Ibland säger man att alla goda ting är tre - och här rör det sig om tre lantbruksenheter, varav en är obebyggd. Detta beskrivs som en högt belägen ”skogsgårdsidyll” med en prisidé på 46 miljoner kronor. Totalt rör det sig om 227 hektar mark, i huvudsak skogsmark. Men här finns också en odling med ett hundratal frukt- och nötträd och dessutom två bergsjöar.

Här är annonsen.

LÄS OCKSÅ: Prisrallyt på åkermark kan gå mot sitt slut

7. VÄXTODLING: Kvärlöv, Staffanstorp

Utgångspris: 42 miljoner kronor

FOTO: PETER KOPPE/SKÅNEGÅRDAR

Den andra Skånegården bland Hemnets dyraste gårdar är denna jordbruksfastighet i Staffanstorps kommun.

Här går det att klippa till på totalt knappt 87 hektar åkermark, nästan allt med jordklass 10, fördelad på fem större skiften. Här finns också ett fårbete om 1 hektar. När det gäller ekonomibyggnader finns maskinhall, stall och loge och en före detta arbetarbostad. Gården ligger ute med ett utgångspris på 42 miljoner kronor.

– Det är ovanligt att det kommer ut en så stor jordbruksfastighet i det här området och då är ju de duktiga lantbrukarna i området intresserade. Det är också en fin arrondering, vilket är en stor fördel, säger Skånegårdars ansvarige mäklare Gustaf Magnusson-Kroon till ATL.

Annonsen finns här.

8. HÄST: Brantbackavägen 2, Bålsta

Utgångspris: 35 miljoner kronor

FOTO: FERETTI MÄKLERI

Här är något för den som vill driva häst- och träningsverksamhet i storstadsnära läge, eller för den som skaffa sig ett lyxigt livsstilsboende.

LÄS OCKSÅ: Så kan ett markbyte minska kostnaderna

Gården om 18,6 hektar ligger 40 minuter till Stockholm och 10 minuter från E18 och har plats för ett drygt tjugo hästar fördelat i två stall, varav ett stall med föl/ hingstboxar. Gården har ett isolerat ridhus med fibersand och automatisk bevattning, stor utebana och en rehabiliteringsavdelning med utrustning som vattenbad, skrittband, vibrationsplatta samt solarium. Anläggningen har boningshus, gästhus och även en pool.

Annonsen finns här

9. MJÖLKPRODUKTION: Holmestad, Götene

Utgångspris: 30,5 miljoner kronor

FOTO: KRISTIAN STRANDELL/AREAL

Öster om Götene finns denna mjölkgård till salu, som bedriver ekologisk mjölkproduktion med 100 årskor i stall med robotmjölkning. Mjölkningen sker via två nyare robotar insatta 2019. På gården finns även en rymlig maskinhall med gårdsverkstad samt ett trevligt boende i bra skick.

Gården har ett också ett modernt rekryteringsstall, rymlig maskinhall med verkstad. Till gården hör 130 hektar åkermark och 8 hektar naturbeten och en dryg handfull hektar skog. Åkermarken består i huvudsak av lerjordar och mycket är täckdikat. I första hand erbjuds en köpare att ta över gården i full drift.

Annonsen finns här

10. SKOG: Gränna

Utgångspris 26 miljoner kronor

FOTO: AREAL

Sist att kvala in på listan över de tio dyraste jord- och skogsfastigheterna på Hemnet just nu är en skogsfastighet i Grännabygden. Skogen ligger strax norr om Örserums samhälle med 162 hektar med en hög medelbonitet på 10,2 msk/ha. Virkesförrådet är grandominerat och uppgår till cirka 37 800 skogskubikmeter. Fastigheten erbjuder också goda jaktmöjligheter, enligt annonsen.

Annonsen finns här.

LÄS OCKSÅ: Toppris på skog efter budstrid