facebooktwittermail d

Solrosinitiativ ger 50 000 till barncancerfonden – och gynnar insekter

Niklas Gustavsson hoppades att hans initiativ skulle nå 5 000 kronor. Men snart fyra veckor senare är han uppe i 48 300.

– Det känns jättebra och är nästan så man blir gråtfärdig, säger han om det stora engagemanget från omgivningen.

FOTO: PRIVAT

Niklas Gustavsson jobbar som rörläggare och spannmålsodlare på cirka 40 hektar i Romelanda, Kungälvs kommun. I våras bestämde han sig för att sätta solrosor längs åkerkanten. Anledningen var att underlätta för humlor och bin i trakten.

För några veckor sedan stod vägkanten i blom.

– Det blev väldigt många blommor och då tänkte jag att man borde hitta på något med dem och kanske ha självplock, säger Niklas Gustavsson.

Läs mer: ATL TV: Så kan du gynna insekter

FOTO: PRIVAT

Han bestämde sig för att skapa ett initiativ för Barncancerfonden. Tanken var att personer skulle stanna till och plocka solrosor och samtidigt skänka en valfri summa till barncancerfonden.

– Jag hade inte bestämt mig innan för just Barncancerfonden men jag har för mig att de gula balarna också går till det ändamålet så då tänkte jag att gula solrosor också borde göra det.

Närmar sig 50 000 kronor

Niklas Gustavsson säger att han aldrig trodde att det skulle bli så pass stort som det har blivit. När han skapade kontot på Barncancerfonden var målet att komma upp i 5 000 kronor. Men redan den första helgen hade över 7 000 kronor samlats in.

Solroslängan går längs vägkanten med en sträcka på 300 meter, och fyra meter i bredd.
Solroslängan går längs vägkanten med en sträcka på 300 meter, och fyra meter i bredd. FOTO: PRIVAT

När ATL når honom är lite över 48 300 kronor insamlade och på fredag är det fyra veckor sedan skyltarna sattes upp vid vägkanten.

– Det känns jättebra och är nästan så man blir gråtfärdig. Jag kunde aldrig drömma om att det skulle bli så stort och så mycket folk som är och plockar. Jag får tacka alla som kommer och plockar och bidrar. Alla pengar går ju direkt till en bra grej, säger Niklas Gustavsson och berättar att han efter att han startat initiativet har upptäckt att det är flera odlare runt om i landet som också har självplock för Barncancerfonden.

– Jag visste inte det innan men det är en jättebra grej och det är väldigt roligt att folk kommer upp, stannar till och plockar.

Gynnar både cancerforskning och insektslivet

Han har inte koll på hur mycket blommor som har plockats och det är en valfri summa som skänks för att alla ska känna att de kan vara med och bidra.

– Det väsentliga är att man är med och bidrar och får in pengar till en viktig sak, säger Niklas Gustavsson som är nöjd med sin nya solroskant och säger att det kommer bli blomster nästa år igen.

– Det gör mycket gott. Dels blir det nytta för humlor och bin och snyggt längs vägkanten, dels blir det snygg hemma på bordet hos de som har plockat och så gör det gott för barncancerfonden.

Läs mer: Växande intresse för blommande kantzoner