facebooktwittermail d

Han vill lyfta specialfröer

Specialfröer kan lyfta lönsamheten i växtodlingen. Men det krävs att lantbrukarna lyfter blicken och tänker ”utanför boxen”. Det säger Olof H Christerson, som driver Agortus AB i Svalöv.

Det finns en växande världsmarknad för specialfröer av olika slag och en del av den odlingen skulle kunna ske i Sverige, enligt Olof H Christerson.

Blomsterfröer som krysantemum och brudslöja eller grönsaksfröer som lök och persilja är några exempel.

På svenska åkrar

I Danmark är man världsledande på en del specialfröer, och danska företag har lagt ut viss odling på svenska åkrar. Hybridspenatfrö är exempel på en sådan gröda.

Men det räcker inte, menar Olof H Christerson:

– Vi behöver skapa ett kluster och integrera vår produktion för att kunna ta en större del av kakan.

Specialfröer internationellt

Han är en av initiativtagarna till en workshop på Alnarp om produktion av specialfröer för den internationella marknaden.

Marknaden finns, tekniken finns, odlingen passar våra breddgrader. Nu krävs det odlare som vill det där lilla extra.

– Odlar du höstvete på ett hektar omsätter du kanske i bästa fall 15-18 000 kronor per hektar. Odlar du spenatfrö kan du omsätta 25-35 000 kronor per hektar. Det finns möjlighet att bygga en affär kring detta i Sverige, säger Olof H Christerson.

Workshopen om specialfröer för internationella marknaden går av stapeln onsdag den 18 november på Alnarp. Odlingsteknik, torkning och lagring tas upp liksom marknadsförutsättningar och regelverk i internationell utsädeshandel.