facebooktwittermail d

Han väljer bort höstrapsen

Från 25 hektar höstraps i fjol till noll hektar i år. Erik Jansson på Kärrfästegården i Vittskövle, söder om Kristianstad, väljer bort rapsen och odlar morötter och potatis i stället.

Erik Jansson väljer bort höstrapsen och satsar på potatis och morötter.
Erik Jansson väljer bort höstrapsen och satsar på potatis och morötter. FOTO: MIKAEL GIANUZZI

- Vi är fler lantbrukare i trakten som dragit ned på höstrapsen i år. För min del blir det ingen höstraps alls, säger Erik Jansson.

”Svårt att komma rätt”

Han pekar på flera skäl till att han kliver av.

- Skörden drog ut på tiden i år sedan tycker jag det är svårt att komma rätt med bekämpningsmedlen och veta när du ska ut och spruta. Det finns inga riktlinjer utan det blir för mycket av chansning. Det är en merkostnad och att köra ut i blindo känns lite osäkert, säger han.

Han har dessutom haft problem med ogräs i rapsfälten.

Successiv neddragning

Tidigare har gården haft så mycket som 100 hektar höstraps när betalningen var som bäst för ett par år sedan men har successivt dragit ned på arealen. I fjol odlades höstraps på 25 hektar. Avkastningen låg då på 2,8 ton per hektar.

- Vi har potatis och morötter som avbrottsgröda. Därför blir rapsen inte så viktig för oss som kanske nere på slätten där man inte kan odla de här grödorna. Nu avstår vi helt från höstrapsen men kanske vi kommer tillbaka nästa år, säger Erik Jansson.